Események betöltése

Ábrázolni vagy nem ábrázolni?

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Turai Hedvig művészettörténész előadása a Bálint Házban!

Turai Hedvig fő kutatási témája a holokauszt reprezentációja és a kortárs művészet kapcsolata. A Nemzedékek és emlékezet sorozat legújabb előadásában is ezt a kérdéskört fogja vizsgálni. Hogyan lehet a holokauszt emlékezetével foglalkozó művészeten “egyszerre számon kérni a művészet és a közízlés elvárásait? Hogyan egyensúlyozhat egyfelől a közönség igényei, másfelől a kortárs művészet speciális érzékenysége között – miközben meg kell szereznie a polgári adminisztratív jóváhagyás pecsétjét is?” – James Young ma már klasszikus művében tette fel ezt a kérdést, amely semmit sem vesztett aktualitásából.

botlatókövek
Nemzedékek és amnézia emlékezet előadás-sorozat és kiállítás

Az emlékezés felelősség. Jelentős életeseményeinket, családi legendáinkat, közösségünk, városunk, országunk dicsőséges pillanatait és traumáit meg kell őrizni, és folyamatosan karban kell tartani. De ki végzi ezt a munkát? Kinek a dolga az emlékezés, és az emlékeztetés? Ki törli le a port a korábbi események mozdulatlanná merevedett képeiről, hogy a múlt történetei érthetőek legyenek a mában? Kinek a feladata, hogy a következő nemzedékeknek a megfelelő szavakkal adja át ezt a tudást, hogy az övék lehessen, és hogy ők is tovább adhassák? Nekünk, mindannyiunknak. Akár csak jó kérdésekkel. A hittel, hogy újra és újra el kell mondani mindent, újra és újra kicsit másként.

A Bálint Ház nyolc részből álló, és a megszokottól némileg eltérő előadás-sorozatot indít e célból. Művészeket kértünk fel, hogy a maguk eszközeivel vegyenek részt ebben a közös emlékezet-munkában, s a sorozat zárásaként a közben megalkotott új műveiket mutassák be egy kiállításon. A holokauszt témája ezúttal közös tanulás után, a művészek saját nyelvén nyer új, az emlékezésre ma alkalmas formákat. Előadóinkat, Titeket és Őket hívjuk segítségül egy közös emlékezet-nagytakarításra. Ideje van. Mindig az lesz.

További írások a művészekről és az előadásokról, az alábbi linken találhatóak: http://nemzedekek-es-emlekezet.balinthaz.hu/

Előzetes
2014.10.28. ■ Junghaus Tímea ■ A roma holokauszt kortárs képzőművészeti reprezentációjáról
2014.11.11. ■ Hernádi Miklós ■ Lehet-e a versenyhátrány zsidó identitásképző mozzanat a XX. század magyarországi képzőművészetében? Három időszelvény: 1900-1910, 1930-1940, 1960-1970.

Résztvevő művészek
Alpern Bernadett ■ Chilf Mária ■ Kállai András ■ Kállai Henrik ■ Nemes Csaba ■ Rácmolnár Sándor ■ Roskó Gábor ■ Szabó Eszter Ágnes ■ Szász Lilla ■ Wechter Ákos

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»