Események betöltése

A vallások egyetemessége és egymás vallásának tiszteletben tartása – Edit Stein élete

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

A film emléket kíván állítani Edith Steinnek, aki a XX. század egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb női egyénisége. Edith Stein (1891-1942) ortodox zsidó családban született az akkor Németországhoz tartozó Breslauban, a mai Wroclawban. Történelmet és lélektant tanult a breslaui egyetemen, majd Göttingenben Edmund Husserlnél filozófiát. Totál Filmklub.

Vallások egyetemessége és egymás vallásának tiszteletben tartása – Edit Stein élete. Filmklub az Egyetemes Emberi Jogokról és a politikai, etnikai, vallási és biológiai toleranciáról.

A hetedik szoba – színes, magyar-lengyel-olasz-francia-német játékfilm, 108 perc, 1995

Beszélgetőtársak:

Mészáros Márta, a film rendezője,

Csepregi András filozófus, evangélikus lelkész,

Iványi Gábor metodista lelkész és

Verő Tamás rabbi

Moderátor, házigazda: Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta

A film emléket kíván állítani Edith Steinnek, aki a XX. század egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb női egyénisége. Edith Stein (1891-1942) ortodox zsidó családban született az akkor Németországhoz tartozó Breslauban, a mai Wroclawban. Történelmet és lélektant tanult a breslaui egyetemen, majd Göttingenben Edmund Husserlnél filozófiát.

Edith kimagasló intellektus, aki nő létére a filozófiai tudományok doktora, Husserl tanársegédje. A hétköznapi élet: család, házasság nem vonzza, szenvedélyesen keresi a lét mélyebb értelmét, s ezt a krisztusi példában találja meg – karmelita apáca lesz. Elmenekülhetne a gázkamra elől, de nem teszi, s így vállalja a sorsközösséget zsidó népével. A legizgalmasabb és legrejtélyesebb Edith belső útja. Ez az út a külsőtől

– dicsőség, karrier, pénz, hatalom, erotika – vezet befelé, önmaga felé, ahol már megszűnnek a külsődleges, földi kötöttségek, ahol már semmi nem vonja el a figyelmet a lélek belső világától, a létezés mélyebb értelmétől. Edith Stein küszködő, gyarló, szenvedélyes asszony.

Ugyanakkor rendkívüli ember, rendkívüli sors, amely nem állítható mércéül, de mindannyiunkat rákényszerít arra, hogy legalább egy pillanatra hagyjunk fel a mindennapi rohanással, álljunk meg, és próbáljuk őt – önmagunkat megérteni. Mészáros Márta ebben a filmben is a szabadság anatómiáját kutatja: a nők harcát a szellemi, anyagi és szexuális kiszolgáltatottság ellen, az egyén esélyét a szuverenitásra a diktatúrában.

Jegy


Belépő: 900 Ft
Kedvezmények: Bálint Ház tagságival: 700 Ft; Nyugdijas és felsőokatatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Salom Klub tagságival 500 ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.

Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!