Események betöltése

A szabadság vihara (Freedom’s Fury) – vendég: Mécs Imre

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   

A szabadság vihara (Freedom’s Fury, magyarul beszélő amerikai dokumentumfilm, 90 perc, 2006) c. film vetítése után Törzsök Erika szociológussal és vendégeivel: Mécs Imrével (1956-os elítélt), ifj. Bibó Istvánnal és ifj. Donáth Ferenccel beszélgetünk a látottakról.

Az eseménnyel és a film vetítésével 1956-ra és áldozataira emlékezünk.

■ A FILMRŐL ■

Mondják, a vér nem válik vízzé – de a víz olykor vérvörössé válhat. Ahogy az 1956-ban is történt a melbourne-i olimpia vízipóló-elődöntőjében, a magyar-szovjet összecsapáson. Mert pár héttel az 1956-os forradalom brutális leverése után szó sem lehetett szimpla mérkőzésről, sokkal inkább egyfajta igazságtételről és visszavágásról.
Az eredmény közismert: a meccset a később az olimpiát is megnyerő magyar válogatott vezetésénél, egy véres és csúnya pofon utáni dulakodás láttán a bíró lefújta.
A szabadság vihara sajátos, kettős perspektívából meséli el a történetet. Magyarország második világháború utáni krónikája és a forradalom összekopírozódik az olimpiai vízilabda-elődöntő eseményeivel. Nemcsak a téma univerzális tehát, hanem az elbeszélő-szerkezet is. A nagypolitika szintjén zajló események (a sztálinizmus sötét évei, az ‘56-os forradalom, majd a megtorlás) szinte direkt indítékként kapcsolódnak össze a magyar és a szovjet vízipóló-válogatott tagjainak magántörténelmével. Az események középpontjában ráadásul egy népmesei figura, a „legkisebb fiú”, Zádor Ervin áll, aki ifjoncként, pár évvel az olimpia előtt került a magyar válogatottba, melynek egyik vezéregyéniségévé vált. Az elődöntő utolsó perceiben ő kapta azt a hatalmas pofont, amely a verekedést és a botrányt elindította.
A szabadság vihara nemzetközi közönségnek készült, de ez korántsem jelenti, hogy a hazai nézők számára ne lenne érdekes. A szabadság mítosza és a forradalom leverésének drámája; a vér és a víz, mint őselemek – ez a film izgalmas ötvözete a hazai témának és az univerzális, nemzetközi példázatoknak.

■ A FILMKLUBRÓL ■

A 2015-ban a Bálint Házban indult Emberi jogi filmklub jellemzően olyan filmeket tűz műsorára, amely az egyetemes emberi jogokról toleranciáról szól. Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.

■ Jegy ■
A teljes előadássorozatra (10 alkalom) szóló bérlet ára 5000 Ft.
Az egy alkalomra szóló jegy ára 1000 Ft,
A bérletajánlat kizárólag a második vetítésig, az alkalmi jegy ára kizárólag ebben az évben érvényes.
Diákigazolvánnyal a sorozat látogatása ingyenes.
Kérjük regisztráljon előre ezzel gyorsítva a terembe beengedést:
http://web.balinthaz.hu/Event/a_szabadsag_vihara_freedoms_fury_2018-10-15

https://www.facebook.com/events/2215103342089471

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!