Események betöltése

A pittsburghi merénylet áldozatainak emlékére rendezett ima

  • Ez az esemény elmúlt.
  Frankel Zsinagóga Frankel Leó út 49
Budapest, 1023 Magyarország
   
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Bárhol érjen támadás egy zsidó közösséget az olyan, mintha az egész zsidó népre rontanának rá. Ami szombat délelőtt Pittsburghben történt imádkozó hittestvéreinkkel, véres példája annak, hová vezethet a gyűlölet. Mert nincs ártalmatlan gyűlölet, nem lehet bagatelizálni az uszítást – erre világít rá a 11 áldozat tragédiája.

A békésnek mondott Egyesült Államokban ők, az ártatlanok fizettek életükkel, mert a társadalom lebecsülte az antiszemitizmusveszélyeit. Nincs okunk az optimizmusra. Nap mint nap szenvednek el zsidók atrocitásokat szerte a világon Londontól, Párizson és Brüsszelen át egészen Jeruzsálemig. Nem véletlen, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége érzékenyen reagál minden hazai antiszemita jelenségre és gyűlöletbeszédre. Soha nem tudni, a verbális agresszió mikor csap át tettlegességbe – ahogy azt Pittsburgh példája mutatja.

A magyarországi neológ zsidóság mélyen együttérez az áldozatok hozzátartozóival. A mai nap folyamán gyászmegemlékezést tartunk a Frankel Zsinagógában (Frankel Leó utca 49.), ahová várjuk híveinket, illetve minden jóérzésű barátunkat, hogy imáink segítségével közösen fejezzük ki együttérzésünket. A megemlékezés 18 órakor kezdődik.