Események betöltése

A pipakészítés jól szolgálta a felekezetek közötti kapcsolatokat

  • Ez az esemény elmúlt.
 

A világ számos pontjára eljutottak a debreceni pipakészítők portékái. Évente több mint 10 millió darabot készítettek belőle, és 100 család, többek között zsidók éltek ebből a mesterségből. Pipakiállítás nyílt Debrecenben.

A pipa, ha ég, bölcsességből ennyi is elég… címmel helyi pipagyűjtők és készítők különleges darabjaiból nyitottak meg kiállítást szombaton a Debreceni Művelődési Központ (DMK) tímárházában.

A pipakészítés jól szolgálta a felekezetek közötti kapcsolatokat Debrecenben. A cseréppipák rézkupakját ugyanis az 1840-es évektől a helyi zsidó piparezezők készítették, szorosan együttműködve a céhbe tömörült cívis pipakészítő fazekasokkal és a csutorát – szívószárat – készítő fafaragókkal.

A debreceni cseréppipák a világ számos pontjára eljutottak, például az angol admiralitásba és a holland hajótulajdonosokhoz, akik debreceni cseréppipákkal látták el a hosszú hajóútra induló matrózokat. Főként a fekete cseréppipákat rendelték, mert azok voltak a legtartósabbak, jól szolgálták a pipázó matrózokat a hosszú tengeri utakon.

A cseréppipa-készítés a debreceni fazekasság egyik “oldalhajtásaként” indult, majd önálló iparággá vált: a cseréppipa-készítők külön céhet alapítottak a 19. században Debrecenben.
Fénykora a 18. század végére, a 15. század első felére tehető: ekkor mintegy 100 család élt ebből, s évente 10 millió darabot készítettek.

A pipakiállításon a hagyományos cseréppipák mellet fa- és csontpipákat is láthatnak az érdeklődők. A kiállításhoz kapcsolódóan a debreceni Csokonai Pipaklub pipaszívó versenyt is szervezett a tagjainak a tímárházban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»