Események betöltése

A magyarországi zsidóság képes története

  • Ez az esemény elmúlt.
   

A fotókkal, dokumentumokkal gazdagon illusztrált kötet a magyarországi zsidóság sok évszázados történetét minden eddiginél teljesebben mutatja be a kezdetektől napjainkig. A könyv a Vince Kiadó gondozásában jelenik meg a könyvhétre. A szerzők, június 14-én, szombaton, 19 órakor dedikálnak a Vörösmarty téren, zenél a Klezmer Chaverim.

Menórával díszített, derékban kettétört sírkő a 3. századból – csodálkozó, fejét vakaró szemüveges kisfiú a Teleki téri lakászsinagógában. Nyitó és zárókép. A kettő között: Árpádházi királyok héber betűjegyes ezüstdénárjai, törökkori zsidó temetőben talált, mazal tov feliratú menyasszonyi aranygyűrű, a zsidók egyenjogúságát kimondó 1849. IX. törvénycikk, herendi porcelán szédertál, a Párisi Nagy Áruház, “tudósasztal” a Centrál kávéházban, a Borsszem Jankó karikatúrái, szecessziós épületek sora, plakátok, az Auschwitz-album lapjai, a Zsidó Nyári Fesztivál.

A mintegy 550 fénykép (közülük több most kerül első ízben a közönség elé) és a történelmileg hiteles szövegek dokumentálják azt a szerepet, amellyel a zsidó közösségek és tagjaik hozzájárultak Magyarország anyagi gyarapításához, kulturális-szellemi-tudományos értékeinek gazdagításához.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»