Események betöltése

A leküzdhetők / megnyitó

  • Ez az esemény elmúlt.
  2B Galéria Ráday utca 47
Budapest, 1092 Magyarország
  2B Galéria
Honlap:
http://www.2b-org.hu/
 
   

Márton László Két obeliszk / Die Überwindlichen című új regénye Christian Thanhäuser fametszeteivel tekinthető, Robert Musil kifejezésével, osztrák-magyar „párhuzam-akciónak“ is. Thanhäuser és Márton Karl Kraus alakját választotta kiindulópontnak egy közös munka – a magyar író regénye az osztrák grafikus illusztrációival – létrehozásához. A párhuzamosság abban is megmutatkozik, hogy Thanhäuser Kraus két kedvenc táját, a janovicei kastélyparkot Csehországban és a Tödi-hegyet Svájcban egyidejűleg örökítette meg, és hogy Márton párhuzamosan két nyelven, németül és magyarul írta regényét.
A regény Karl K. bécsi újságíró és a nála lényegesen fiatalabb csehországi bárókisasszony, Sidonie N. szerelméről szól. Kettejük szerelme már csak a szociokulturális különbségek miatt sem alakulhat tartós együttéléssé. Karl K. polgári, mi több, zsidó származású – Sidonie arisztokrata. A férfi aszkéta-alkat, saját szigorú munkaerkölcse rabszolgája – a nő élvezni akarja az életet, és szeretne harmóniában élni mind szűkebb janovicei környezetével, mind a nagyvilággal. Mégis összetartoznak életük végéig – ami előbb a férfi, utóbb a nő élete végét jelenti.
A kiállítás nemcsak ízelítőt ad Christian Thanhäuser grafikai munkásságából, hanem tipográfusként és kiadóként is bemutatja. Ezenkívül bepillantást enged a Két obeliszk / Die Überwindlichen létrejöttének szellemi hátterébe is.

A kiállítás 2018. november 15-ig látogatható.

https://www.facebook.com/events/2144412879218492

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!