Események betöltése

A közelgő választás a zsidó hagyomány tükrében

  • Ez az esemény elmúlt.
 

Április 8-án választ Magyarország, a Talmud nem csak Nőknek pedig még előtte megnézi, mit tanít nekünk a zsidó politikai hagyomány 2018-ban. Ahogy a mondás tarja, két zsidó, három vélemény.


Tudtad, hogy Svédországban vagy Angliában a zsidó közösségek a mai napig imáiba foglalják az uralkodó nevét? Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ferenc Józsefnek is „kijárt” ez a fajta tisztelet. Ennek hagyománya a „diná demálkhutá diná” talmudi törvényen alapszik. Az állam törvénye kötelez minket is. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban a világban és hazánkban? https://www.facebook.com/events/2396385743720757/

A beszélgetés folyamán a résztvevők azt is megvizsgálják, hogy magyar zsidóként, a hazai zsidó közösség tagjaként hogy lehet/kell-e egyáltalán bárhogyan is viszonyulni a mindenkori politikai hatalomhoz? A zsidó jog és politikai hagyomány szempontjából problémás-e, ha egy zsidó szervezetnek egyértelmű pártpolitikai preferenciája van?

A szervezett zsidó közösségek, a zsidó jog és a zsidó kulturális örökség szerint milyen határig kötelesek lojálisnak lenni a mindenkori kormányhoz? Mit jelent egy zsidó ember számára magyar polgárnak lenni, hogyan kell/kell-e imádkoznunk – Jeremiás prófétát követve – a város – vagyis az ország – békéjéért?Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresik majd a választ Bedő Viktória rabbihallgató és Balázs Gábor eszmetörténész segítségével. Aki kérdez: Borgula András, a Gólem Színház vezetője.

A beszélgetés Március 27-én, kedden, 19:00 órakor lesz a Kazimír Bisztróban (Kazinczy u. 34.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»