Események betöltése

A fáraó megkeményített szíve és a szabad akarat problémája

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
   
Kihívások a kortárs olvasónak: bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk Balázs Gábor eszmetörténész szervírozásában.

•● Ismét izgalmas témát vettünk elő: A fáraó megkeményített szíve és a szabad akarat problémája ●•

A Tóra beszámol róla, hogy Isten (legalábbis a csapások egy része előtt) megkeményíti a fáraó szívét, annak érdekében, hogy ne engedje el Izrael népét Egyiptomból. Az előadás során azt fogjuk megvizsgálni, hogy a különböző klasszikus és modern értelmezők, milyen módon próbálták feloldani az etikai problémát: ha a fáraó nem szabadon döntött róla, hogy nem engedelmeskedik az isteni parancsnak, akkor vajon miért érdemelt büntetést?

Csatlakozz te is az online előadáshoz, kérdezz, szólj hozzá itt: https://us02web.zoom.us/j/82799002697

Webinar ID: 955-0217-0671

•● MI EZ? ●•

A bibliai Teremtés (Berésit) könyvének történeteit sokan ismerik nagy vonalakban, de kevesen szenteltek időt e történetek irodalmi részletei tanulmányozásának. Az előadások Mózes első könyvét a kortárs olvasó számára jelentett kihívások szempontjából vizsgáljak.

Minden előadás három fő kérdéskört vizsgál:
• Hogyan kell érteni a történetet a saját irodalmi és kulturális környezetében, és hogyan segít a modern biblia kutatás a Tóra mélyebb megértésében?
• Milyen szimbolikus jelentést hordoznak a történetek a hagyományos magyarázók és a kortárs tudományos értelmezők szerint?
• Milyen erkölcsi kihívásokat vet fel a kortárs olvasó számára a Tóra?

Az előadássorozat jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttér ismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal.

•● KI AZ ELŐADÓ? ●•

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

•● SZERVEZŐ ●•

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közös szervezésében.

—-

🌎🇬🇧🇺🇸 Religious philosopher Gábor Balázs is inviting us to explore Biblical stories, now online, via a Zoom meeting! Our topic for this week: The hardened heart of Pharoah and the issue of free will.

The Torah tells us that after multiple plagues God hardened Pharaoh’s heart to not let the Israelites leave Egypt. In this lecture, we will examine how the various classical and modern interpreters have tried to solve the ethical problem: if Pharaoh was not free to choose to obey Moses’ request or not, then why did he deserve to be punished?

The program is in Hungarian.

Join our Cloud HD Video Meeting now

Zoom is the leader in modern enterprise video communications, with an easy, reliable cloud platform for video and audio conferencing, chat, and webinars across mobile, desktop, and room systems. Zoom Rooms is the original software-based conference room solution used around the world in board, conference, huddle, and training rooms, as well as executive offices and classrooms. Founded in 2011, Zoom helps businesses and organizations bring their teams together in a frictionless environment to get more done.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»