Események betöltése

14. Újbuda Jazz Fesztivál – Thisnis feat. Tijana Stankovic / Ignite

  • Ez az esemény elmúlt.
  MU Színház Kőrösy József u. 17
Budapest, 1117 Magyarország
  jegy.hu
   

Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e programsorozatból, olyan komoly fellépőgárdával, amely bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazz-fesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Thisnis feat. Tijana Stanković

A szlovák és magyar zenészekből alakult Thisnis különféle improvizációs technikákat vonultat fel, otthonosan mozognak a szabad improvizáció, a népzenék és írott zenék világában, mint ahogy zeneszerzésben és egyéb konceptuális performanszokban is. Triójukra az ismert zenei formákon túlmutató, egyfajta meta-műfaj jellemző, amelyet folyamatosan ellentétbe helyeznek önmagával, így biztosítva egy variációs láncot a zenében.  A Funeral Marching Band tagjaiból alakult zenekar először Prágában állt össze, azóta aktívan koncerteznek Budapesten és Európa-szerte. Az Újbuda Jazz Fesztiválon Tijana Stankovic énekes-hegedűs társaságában lépnek fel.

Előadók:
Miroslav Tóth (SK) – alt & szoprán szaxofon, ének
Móser Ádám  – harmonika, accordina, magyar-duda
Porteleki Áron – dob, ütőhangszerek, 3 húros brácsa
Tijana Stanković (SRB) – hegedű, ének

Miro Tóth zeneszerző, szaxofonos, énekes. Tanulmányait a pozsonyi Előadóművészeti Akadémián (VŠMU), majd a Comenius Egyetem zenetudományi szakán végezte. Szóló- és kamaradarabokat, nagyzenekari műveket, filmzenéket komponál, illetve három opera darab szerzője. Fő érdeklődési területei a kortárs zene, a kísérleti zene, a rögtönzött zene, a free jazz és a konceptuális audiovizuális projektek. Alapító – művészeti vezetője a Musica falsa et ficta improvizációs szimfonikus zenekarnak, számtalan zenei műhely, valamint a Sound Poetry Festival szervezője. Nemzetközi experimentális és free jazz formációkban játszik, például Ddkern, Slávo Krekovič, az Alexander Platzner duó, vagy Rafal Mazur és Miecislaw Górka társaságában, az elmúlt években egyre többször dolgozik együtt magyar klasszikus és  improvizatív zenészekkel, a JazzaJ keretei között sikerrel mutatta be több nagyszabású projektjét, operáit és oratórikus műveit.

Móser Ádám muzsikus, zeneszerző, pályafutása során a népzenétől a free jazzig számtalan stílusban és zenekarban megfordult. Zenéjének központi gondolata az improvizáció szabadsága, amelyben különböző népek zenéjéből merített formakincs, francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs, szabadzenei elemekkel. Szóló projektjein kívül aktív tagja többek között a Tárkány Műveknek, a Funeral Marching Bandnek, a Thisnisnek, a Dávid Klezmer Quintettnek, a Sickratman Intimkártettnek, és Ágoston Béla különböző formációinak.

Porteleki Áron dobos és kontrás. Első zenei impulzusait édesapja révén (Porteleki László – Muzsikás, Téka, Kolinda) és a különféle budapesti táncházakból kapta, de közvetlen közelébe került az akkori budapesti underground és kísérleti jazz közegének is. Hegedülni kezdett, majd három húros brácsára váltott. Vonzotta a különféle népi ütős hangszerek világa is, és egyidejűleg jazz-dob órákra járt Geröly Tamáshoz, aki később is fontos mestere maradt.  Az otthoni közeg nyitottságának köszönhetően, még gyerekkorában találkozott a freejazz-szel, a punkkal, valamint más kultúrák népzenéivel és hangszereivel, így lett fontos inspiráció a magyar mellett az indiai, afrikai, kínai, indonéz, török népzene is. Mindez, valamint kulturális antropológiai tanulmányai csak tovább szélesítették látásmódját. Zenei gondolkodásmódját alapvetően jellemzi a stílusok és műfajok nélküli szabad kreativitás, valamint alapvető alkotó erőnek tartja a népzenékből megismert rögtönzés gyakorlatát. Az aktív koncertezés mellett filmek, színházi és kortárs táncelőadások zenéjét is készíti, ez utóbbival komoly sikereket ért el. Jelenleg az egyik legaktívabb tagja a budapesti experimentális és szabad improvizációs zenei közegnek.

Tijana Stanković – szerb hegedűművész és énekes, jelenleg Budapesten él. Újvidéken népzeneművészetet tanult.  Zenei érdeklődésének középpontjában a tradicionális balkáni zene, a szabad improvizáció, valamint az alkalmazott zene áll. Számos kiváló zenésszel lépett fel, így például Mezei Szilárddal, Iancu Dumitrecuval, Márkos Alberttel, Sőrés Zsolttal, és jelenleg is több együttesben játszik (Argo, Rođenice, Szilárd Mezei International Improvisers Orchestra, Túl a Tiszán Innen Ensemble, Hyperion Ensemble).

Ignite

Az ausztrál születésű zeneszerző, énekes-improvizátor Casey, és a svéd nagybőgős Johan duója a hangszer és a felerősített, kiterjesztett emberi hang organikus találkozása, értő szándékkal irányított pedálok és hangzó tárgyak összességének segítségével létrehozott spontán kompozíció.

Előadók:
Casey Moir (AUS/S) – ének, pedálok, tárgyak
Johan Moir (S) – nagybőgő, tárgyak

Casey Moir ausztrál születésű, jelenleg Svédországban élő zeneszerző, énekes-improvizátor.  Szerzőként kompozícióit improvizációval ötvözi. Előadóként a kiterjesztett vokális hang tulajdonságait vizsgálja, behatóan foglalkozik a szabad improvizációval. A nem szokványos, a hagyományostól eltérő hangzásvilág felé fordulva, az akusztikus emberi hangot elektronikával és ütőhangszerekkel társítja, ezáltal meghosszabbítva, tovább rétegezve, gazdagítva az adott kompozíciót, illetve improvizációt. Crossover projektek keretében az improvizált zene, a kortárs zene, a tánc és a vizuális művészetek területén működik.

Johann Moir svéd nagybőgős, zeneszerző.  A göteborgi Academy of Music and Drama improvizáció szakán diplomázott. Berlinben, illetve Melbourne-ben töltött évek után, jelenleg Stockholmban él. Érdeklődésének fókuszában az akusztikus improvizáció, a kiterjesztett technikák, a preparáció, valamint az intonáció és a pszichoakusztikus jelenségek vizsgálata áll. Számos nemzetközi együttműködés keretében zenészekkel, táncosokkal, képzőművészekkel dolgozik. Főbb projektjei közé tartozik kvintettje, a Johann Moir Ensemble, a svéd-ausztrál Svelia kvintett, az Ignite duó, valamint Guilherme Rodrigues portugál csellistával közös duója. Különböző felállású zenekaraival Európa-szerte, Ausztráliában, Tajvanon és Palesztinában is koncertezett.  Johan a svéd székhelyű HearHere Records egyik vezetője, egyúttal a Suburbia és a HearHere Fesztiválok szervezője.

Jegy.hu – 14. Újbuda Jazz Fesztivál – Thisnis feat. Tijana Stankovic / Ignite

Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e programsorozatból, olyan komoly fellépőgárdával, amely bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!