Események betöltése

100! | 100 év – 100 tárgy – A Magyar Zsidó Múzeum 100 éve

  • Ez az esemény elmúlt.
  Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Dohány u. 2
Budapest, 1077 Magyarország
   

Idén 100 éves a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. Az intézmény az évforduló évében teljes megújuláson megy keresztül. Ennek talán legfontosabb momentuma, hogy újjászületik a múzeum több mint harminc éve változatlan formában látogatható állandó kiállítása.

Új kiállításán az intézmény 100 éves történetét a múzeum 100 tárgyon keresztül meséli el. A megnyitóünnepség közös havdalával (szombatbúcsúztatás) kezdődik a Herzl-téren, ezt követi a kiállítás megnyitója a múzeum második emeletén. Közreműködik: JUHÁSZ ANDREA – oboa, ALMÁSSY BENJAMIN – brácsa, JUHÁSZ GYÖRGYI – fagott.

Vajon hogy jött létre a Zsidó Múzeum gyűjteménye? Mit árul el egy közösségről az, hogy különböző korszakokban mit tart fontosnak megmutatni tárgyi emlékeiből? Hogyan ismerhetőek meg ezáltal a zsidó közösségek, közéleti személyiségek, történelmi események vagy a zsidó családok mindennapjai? Milyen önreprezentációs lehetőségei voltak a késő Kádár-kor  magyarországi zsidó közösségének és milyen lehetőségek vannak ma?

Kiállításunk rekonstrukciós-kísérlet: visszaadjuk a tárgynak a rendszerváltás előtt elhallgatott történetét. A 100! című kiállítás tehát szakít azzal a hagyománnyal, amely szerint egy zsidó múzeum kizárólag a holokauszt emlékeit és ezüst tárgyakat gyűjt.

Ezért most nem kizárólag a zsidó vallás liturgikus tárgyai és a vészkorszak emlékei lesznek láthatóak, ahogy korábban, hanem olykor kacatnak, lomnak tűnő dolgok is, amelyeknek eddig nem ismertük a történetét. Olyan, látszólag értéktelennek tűnő tárgyak, amelyek nélkülözhetetlenek a zsidó muzeológia megértéséhez, és elgondolkoztatnak azon, vajon mi a különbség egy mindennapi, egy vallási tárgy, vagy egy történelmi dokumentum között. Így kerülhet a műtárgylistára egy tejszínkiöntő, egy vakolókanál, egy báli cipő, egy moziplakát, az 1905-ös polgári forradalom zászlaja, Kossuth Lajos névjegykártyája, vagy egy marék homok a Szent Földről.

A magyarországi zsidó kultúra megértése ezúttal a zsidóság saját értelmezési hagyományán keresztül történik: tárgyainkat a talmudi kommentár-gyakorlatnak megfelelően ölelik körül különböző értelmezések. Azonban itt sem kész válaszokat kínálunk a látogatónak. Csak elősegítjük, hogy a sokféle – esetenként akár egymásnak ellentmondó! – olvasat között megtalálja a maga számára megfelelőt, és főleg: további kérdéseket. Gondolkodunk, reflektálunk, kérdezünk. Az örökség-értelmezés folyamata számunkra nem lezárt: a múzeum integrálja a kortárs reflexiókat. És fordítva: igyekszik elősegíteni a néző aktív, reflektív viszonyát egy múzeum és egy közösség 100 éves örökségével.

Korábbi interjúnk Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»