A gázai háború hatásai aláássák az antiszemitizmus elleni harcban elért eredményeket

Nőtt az antiszemitizmus tavaly az Európai Unió területén az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) csütörtökön közzétett felmérése szerint.

Az FRA felmérésében kiemelik, hogy a gázai fegyveres konfliktus őszi kirobbanása tovább rontott a helyzeten. Bár a kutatást a bécsi székhelyű uniós testület 2023 első felében végezte, a gázai helyzet elmérgesedése nyomán – nemzetközi és európai zsidó szervezetekkel egyeztetve – kiegészítésekkel látták el.

Palesztinpárti tüntetés az Európai Bizottság barcelonai kirendeltsége előtt 2024 januárjában (Fotó: Aniol / Wikimedia Commons)

A felmérést abban a 13 EU-tagországban készítették – Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Spanyolországban, Lengyelországban és Svédországban –, ahol a statisztikák szerint az Európai Unió zsidóságának 96 százaléka él.

Ez volt a harmadik ilyen közvélemény-kutatás a 2013-as és a 2018-as után.

„A gázai háború hatásai aláássák az antiszemitizmus elleni harcban elért eredményeket is”

– figyelmeztetett Sirpa Rautis, a szervezet igazgatója.

A friss jelentésben a megkérdezettek négy százaléka számolt be antiszemita indíttatású fizikai bántalmazásról, míg ez az arány 2018-ban két százalék volt. Hatvan százalékuk úgy vélte, kormányuk nem lép fel elég határozottan az antiszemitizmus ellen.

Belgiumban a válaszadók fele – az uniós átlagnál több – számolt be zaklatásról, és kilenc százalékuk – azaz ismét az uniós átlagnál több – azt mondta, az utóbbi öt évben érte már fizikai bántalmazás zsidó származása miatt. Franciaországban a megkérdezettek 74 százaléka úgy vélte, a gázai harcok hozzájárultak ahhoz, hogy nehezebbé vált a helyzetük; ez az arány Magyarországon volt a legkisebb, kilenc százalék.

A felmérés elkészítéséhez összesen csaknem 8000, 16 éves vagy annál idősebb embert kérdeztek.

A FRA felhívta a figyelmet arra is, hogy a zsidó közösségeknek általában saját maguknak kell megszervezni védelmüket, beleértve a biztonsági intézkedések anyagi terheinek viselését is.

Közel kétezer online terjesztett antiszemita tartalmat távolított el az Europol

A több európai ország együttműködésével végrehajtott műveletben Magyarország bűnüldöző szervei is részt vettek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp