Közel kétezer online terjesztett antiszemita tartalmat távolított el az Europol

A több európai ország együttműködésével végrehajtott műveletben Magyarország bűnüldöző szervei is részt vettek.

Több európai ország együttműködésével közel kétezer online terjesztett antiszemita tartalmat sikerült azonosítani és eltávolítani – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol. A közlemény szerint a június 27-én tartott online művelet az antiszemita tartalmak széles skáláját célozta, beleértve a gyűlöletbeszédet, a holokauszt tagadását és a zsidó közösségek elleni erőszak dicsőítését.

Az Europol hágai központja (Fotó: OSeveno / Wikimedia Commons)

A művelet elsődleges célja az illegális tartalmak eltávolítása volt, és annak biztosítása, hogy az online platformok betartsák a gyűlöletbeszédre és a diszkriminációra vonatkozó európai szabályozást – tájékoztattak.

A vizsgálatok rámutattak, hogy az antiszemita tartalmak széles körben elterjedtek, különösen a dzsihadisták, illetve szimpatizánsaik, valamint úgy a jobboldali, mint a baloldali szélsőséges csoportok között. Az ilyen tartalmakat azonban egyéni felhasználók is terjesztik különböző online platformokon. A gyűlöletbeszéd elterjedését különösen a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása és az azt követő izraeli katonai válaszcsapás váltotta ki – közölték.

A műveletben 18 ország, Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Franciaország, Írország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, valamint Svájc, Ukrajna és az Egyesült Királyság bűnüldöző szervei vettek részt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp