Megtörtént – Kiállítással emlékeznek Szombathelyen a holokauszt 80. évfordulójára

A holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”, éppen azért, mert nincsenek igazán szavak a történtekre, mondta a megnyitón Frölich Róbert országos főrabbi.

Megtörtént címmel nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből csütörtökön a vasi vármegyeszékhelyen, arra emlékezve, hogy 80 évvel ezelőtt, 1944. július 4-én hurcolták el a város és környékének zsidóságát Auschwitzba.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség, a Szombathelyi Képtár és az Irokéz Galéria szervezésében rendezett tárlaton Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő, Ország Lili és Szász Endre művei láthatók, július 14-ig.

Frölich Róbert országos főrabbi a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott: a holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”, éppen azért, mert nincsenek igazán szavak a történtekre.

„Ha megnézzük Szász Endre ezen a tárlaton kiállított képeit, azok fekete-fehérek. Ugyanúgy, mint a vészkorszak, amelyben nem volt átmenet, áldozatok voltak és gyilkosok, zsidók és nem zsidók, elpusztításra szánt alsóbbrendű ember és felsőbbrendűnek vélt elkövetők”

– mondta.

Hozzáfűzte: a döbbenetes képeken világítanak az arcok a sötétben, amivel meglátása szerint a művész azt üzeni, hogy a reménytelenségben is ott pislákol valami kis remény, a halál tombolása közt is ott az élet, ami világít, pislákol.

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott:

„mindannyian ismerjük az Auschwitzban készült fényképeket, amelyek a borzalmas tényeket mutatják meg, a racionális énünket érintik, a festmények, a mű hatóköre, sugárzása viszont az érzelmi énünket, a szívünket érinti meg”.

Elmondta: a kiállítás tizenöt képe közül nyolc – Szász Endre és Kondor Béla alkotásai – 1965-től 1979-ig Auschwitzban voltak láthatók. 1980-ban kerültek Szombathelyre, az akkor még csak tervezés alatt álló Szombathelyi Képtár megnyitását tervező egyesülethez, majd a későbbi képtár gyűjteményébe.

A most kiállított képeket több évtizede nem láthatta a nagyközönség, de az évfordulóhoz kapcsolódva most tíz napon át megtekinthetők a Szombathelyi Képtár szomszédságában található Irokéz Galériában.

Szombathely igényli a zsidóságot

Szombathelyen a zsidó közösséget a hagyományok tisztelete tartja egyben. Miután a helyi zsidóság gazdag múltjának sikerült méltó emléket állítani, egy bisztró segítségével most a közösség jövőjét p…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp