Kurtág György rangos izraeli díjban részesül

Idén magyarokat is kitüntetnek a rangos Wolf-díjjal Izraelben.

Magyarokat is kitüntetnek idén a rangos Wolf-díjjal Izraelben; Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is megkapja az elismerést.

A gázai háború miatt idén öt hónapos késéssel jelentették be szerda este a százezer dollárral járó Wolf-díj kitüntetettjeit, melyet évente ítélnek oda a matematika, az orvostudomány, a fizika, a mezőgazdaság és a zene területén.

Kurtág György (Fotó: Szilányi Lenke / Wikimedia Commons)

Idén kilencen, az Egyesült Államokban, Izraelben, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Franciaországban és Svájcban élő tudósok és művészek vehetik át néhány hónap múlva, egyelőre nem meghatározott időpontban a díjat.

A Svájcban élő, Magyarországon született és tanult Roska Botond megosztva kapta az orvostudományi díjat a Franciaországban és az Egyesült Államokban is dolgozó José-Alain Sahel francia tudóssal.

A zeneművészeti elismerést Kurtág Györgynek ítélték oda. A fizika tudományában az Egyesült Királyságban alkotó Martin Rees professzor munkásságát ismerték el. A mezőgazdaság területén pedig három amerikai professzor, Elliot Meyerowitz, Joanne Chory és Venkatesan Sundaresan veheti át idén a díjat. Matematikából két izraeli osztozik a díjon, Adi Samir professzor a Weizmann Intézetből és Noga Alon professzor, aki a Princeton Egyetem és a Tel-Aviv Egyetem professzora. Samir az információbiztonság szempontjából fontos kriptográfia területén kifejlesztette 1977-ben a mára széles körben elterjedt RSA néven ismert titkosító rendszert. Alon a kombinatorikában alkotott maradandót.

A korábbi magyar díjazottak között található Krausz Ferenc, Fischer Ádám, Ligeti György, Lovász László és Erdős Pál.

Az izraeli Wolf-díj kitüntetettjeinek több mint egyharmada később elnyerte a Nobel-díjat is szakterületén.

Fischer Ádám a Helsinki Bizottságnak adományozta az izraeli Wolf-díj pénzjutalmát

Fischer Ádám kiemelkedő karmesteri munkájával és politikai tevékenységével érdemelte ki a 100000 dolláros díjat, amelyet megosztva kapott meg Paul McCarney-val.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp