Világhírű művészekkel tisztelegnek a holokauszt áldozatai előtt a Dohány utcai zsinagógában

Az emlékkoncerten többek között Mendelssohn Oktettje, Ernest Bloch Baal Shem című darabjának Nigun tétele, valamint Max Bruch Kol Nidrei című műve hangzik el. A zeneművek szünetében Petri György, Esterházy Péter, Kertész Imre, Radnóti Miklós és Ady Endre műveiből olvasnak fel részleteket.

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából világhírű művészek részvételével emlékeznek az áldozatokra a Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiváljának keretében a Dohány utcai zsinagógában július 15-én.

A Dohány utcai zsinagóga (Fotó: Fred Romero / Wikimedia Commons)

A koncert egyben emlékezés, tiszteletadás és szertartás is – vallják a fellépő művészek, köztük Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Thomas Dunford, Vilde Frang, Korcsolán Orsolya, Jens Peter Maintz, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Alissa Margulis, Maxim Rysanov, Latica Honda-Rosenberg, Jonian Ilias Kadesha, Nora Romanoff-Schwarzberg, Kyril Zlotnikov, Lukács Miklós és a Söndörgő Együttes, valamint a Fesztivál Akadémia Budapest mesterkurzusainak diákjai és Dmitry Sitkovetsky karmester.

Az emlékkoncerten közreműködik Fekete László főkántor. Hámori Gabriella és Bezerédi Zoltán színművészek a tapsok helyett a zeneművek szünetében Petri György, Esterházy Péter, Kertész Imre, Radnóti Miklós és Ady Endre műveiből olvasnak fel részleteket.

Az emlékkoncerten olyan művek hangzanak el, mint Puccini Krizantémok címet viselő, vonósnégyesre írott gyászdala, Mendelssohn Oktettje, Ernest Bloch zeneszerző Baal Shem című darabjának Nigun tétele, valamint Max Bruch német szerző Kol Nidrei című műve.

A zsinagóga területén a vallási előírások betartását kérik a szervezők, a férfiaknak kipa vagy egyéb fejfedő viselése, a hölgyeknek vállat eltakaró ruházat szükséges.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp