Foci, szuperrabbi és izgalmas tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján

Ezen az éjszakán fény derül arra is, hogy a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársai mit szeretnek legjobban a múzeumban.

A Múzeumok Éjszakáján dr. Verő Tamás főrabbi sem alszik, hiszen a magyar zsidó közösség népszerű „szuperrabbija” 22 órától egészen zárásig áll mindenki rendelkezésére, akinek kérdése van a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatban.

A most zajló foci-Eb apropóján 22 óra 20 perckor kezdődik az a kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája a foci – méghozzá zsidó szemszögből. A résztvevők (Bodrogi Tamás, az MTK Baráti Kör elnöke, Szegedi Péter szociológus-sporttörténész és a múzeum munkatársai) beszélnek arról, hogy a magyar futballban milyen szerepe volt a zsidóknak, szó lesz a lelátókon hallható antiszemita rigmusokról és a magyar foci jövőjéről is.

Ilyen volt a tavalyi Múzeumok Éjszakája a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban:

 

Gellén Barbara kurátor mutatja be A túlélés mintázatai (DEGOB-jegyzőkönyvek új megvilágításban) című időszaki kiállítást 23 óra 15-től. Ennek előzménye, hogy az 1945-ben alakult Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) jegyzőkönyveinek újfajta elemzését végezte el az az ELTE egyik kutatócsoportja, az eredményeket többek között ez az időszaki kiállítást tárja a nagyközönség elé.

Ezen az éjszakán fény derül arra is, hogy a zsidó múzeum munkatársai mit szeretnek legjobban a zsidó múzeumban! Kedvenc témáikat és kedvenc tárgyaikat a Tamid: Mindig című állandó kiállításon mutatják be 23 óra és éjjel 1 óra között.

Bánfalvi-Orosz Eszter 23 órától többek között arról beszél, hogy egy-egy tárgy mitől tekinthető zsidó tárgynak; Nemecsek Panni 23 óra 30-tól a több évezredre visszanyúló zsidó adakozás jelentőségéről tart előadást a tárgykultúra tükrében; Király Mátyás éjféltől a hagyományos zsidó temetkezés szokásaiba avatja be az érdeklődőket; majd 0 óra 30-tól ismét Nemecsek Pannit hallgathatjuk a hagyomány játékos arcáról, az együtt töltött idő öröméről a zsidó kultúrában; éjjel 1-től a múzeum új állandó tárlatát mutatja be a kurátor, Szemere Kinga Budapesti zsidók a sírkövek tükrében címmel.

Helyszín: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (Bp. Dohány u. 2.)

Időpont: június 22-én, szombaton 22 órától

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp