Séták a balzsamos nyári estéken Budapesten

Rejtő Jenő nyomában járhatnak, valamint a zsidónegyeddel női szemmel ismerkedhetnek a Mazsike nyáresti sétáinak résztvevői.

„A Nagykörút a világ szimbóluma. Van, aki szakaszt vált az életre, és le sem száll az Erzsébet körútig, ahol eltűnik a Dohány utcában, a Wesselényi utcában, trafikos lesz, kiskereskedő, ügynök, banktisztviselő. Ha szerencsés volt és átszállót vett, akkor leutazhat még innen az álmok Lipót körútjára. Íme egy hosszú utca az élet sokféle megállójával, csak tudni kell helyesen kiszállni, és jó hosszú szakaszra kell jegyet váltani.”

(Rejtő Jenő: Megyek Párizsba…)

Rejtő Jenő nyomában

Rejtő Jenő (1905-1943), az egyik legismertebb magyar író, a pesti humor egyik legnagyszerűbb képviselője több szálon is kötődik az Erzsébetvároshoz és a Nagykörúthoz. Számára a Nagykörút nem csupán „a világ szimbóluma”, de még egy bulvárlapot is kiadott ezen a címen. Megannyi könyvéből sugárzik a Körút iránti rajongás, a pesti élet szeretete. Sétánk során érintjük a Rejtő életéhez köthető helyszíneket, felidézzük 80-90 év távolából, amit az átszabott városból még tetten lehet érni…

Sétavezető: Thuróczy Gergely Rejtő-kutató

A séta időtartama: kb 2 óra

Időpont: 2024. július 2. kedd 18.00

Találkozó: VII. kerület Rejtő Jenő utcában, a színház előtt

Jegyár: 3500 Ft, Mazsike tagoknak: 2500 Ft – Fizetés a helyszínen készpénzzel

Regisztráció: https://forms.gle/wGUntFfuZQRAwKPx5

 

Női szemmel a zsidónegyedben

Hol helyezkedik el a zsidóságban a nő? Milyen feladatai, kötelességei, privilégiumai vannak? Milyen keretek mentén szabályozták életüket? Miben tér el a kóser háztartás egy tréflitől? Hogyan, hol és mit vásároltak az asszonyok? Hol tanulhattak a lányok? Mi történt ha árvaságra jutottak? Mivel foglalkozott a Pesti Izraelita Nőegylet? Hogyan öltözködtek? Mi is a helyzet a parókával? Ki mehet mikvébe és mikor? Milyen változást jelent egy zsidó nő életében a házasságkötés, mi történik az esküvőn? Na és mi történik az esküvő után… Hogyan viszonyul a zsidóság a szexualitáshoz?

A séta során szó esik általánosan a nők jogairól és kötelességeiről, az otthonteremtésről és a válás intézményéről. Sétánk során egy nő életútjának helyszíneit járjuk be.

Sétavezető: Dohi Gabriella

A séta hossza kb 1.5 óra

Időpont: 2024. június 17. hétfő 18.00

Találkozó: VII. kerület Klauzál tér (a Vásárcsarnok bejáratánál)

Jegyár: 3500 Ft, Mazsike tagoknak: 2500 Ft Fizetés a helyszínen készpénzzel

Regisztráció: https://forms.gle/N59uFhVd9UTz5WMQA

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp