A holokauszt ábrázolhatósága mindmáig érzékeny és sokat vitatott kérdés

A Magyar Nemzeti Galériában bemutatott, a közönség számára máig szinte ismeretlen művek megcáfolják azt az állítást, hogy a háború után tabu övezte volna a holokausztról való beszédet. Bemutatták az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállításnak katalógusát.

A Magyar Nemzeti Galériában tartották kedden az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás katalógusának bemutatóját. A rendezvényen Csősz László, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főlevéltárosa beszélgetett a szerzőkkel. A kiállítás katalógusa külön magyar és külön angol nyelvű kötetben jelent meg, a kötetet Imre Réka tervezte, szerzői pedig Bohus Kata, Csapody Tamás, Farkas Zsófia, Kisantal Tamás.

Fotó: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A tárlat kurátora, s egyben a katalógus szerkesztője, Farkas Zsófia művészettörténész, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársa ennek kapcsán elmondta:

„a kiállítás olyan egyedi és sokszorosított grafikákat, albumokat mutat be, amelyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg narratív, figuratív, sőt sokszor képregényszerű formában. Az itt látható képeket/albumokat a hazatérő túlélők saját élményeik alapján, gyakran az egyébként rájuk jellemző alkotói stílustól eltérően alkották meg”.

A 80 évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét bemutató tárlat olyan egyedi és sokszorosított grafikákat, albumokat mutat be, melyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg. A tárlat kapcsán Farkas Zsófia így fogalmazott: „a zömmel 1944-1947 között készült, a közönség számára máig szinte ismeretlen műegyüttes megcáfolja azt az állítást, hogy a háború után tabu övezte volna a holokausztról való beszédet”. A kurátor hozzátette:

„a holokauszt ábrázolhatóságának kérdése mindmáig érzékeny és sokat vitatott kérdés.

A holokauszt eseményeinek, helyszíneinek képzőművészeti megjelenítése, a szemtanú művészek nézőpontja, a látottak művészi dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez – az idő múlásával, a túlélők emlékezetének halványulásával ezek az alkotások nélkülözhetetlen mementókká is válnak”.

A könyv megvásárolható a Magyar Nemzeti Galéria könyvesboltjában.

A koncentrációs táborban a papírlapokat rejtegetve rajzoltak

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a 80 évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt – A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállít…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp