Ha a zsidónegyed utcái beszélni tudnának

A századforduló pezsgő zsidónegyedébe repítene vissza egy új, a kiterjesztett valóság technológiát alkalmazó kezdeményezés. A projekt megvalósítása azonban veszélybe került, ezért az alkotók a közösség segítségét kérik.

A zsidónegyedben minden háznak külön története van. Amikor a Rumbach Sebestyén utcában azt mondod: igyunk meg valamit, akkor valószínűleg nem tudsz róla, hogy itt volt 1944-ben a gettó utolsó működő vízcsapja, ami a 80 ezer bezárt embernek biztosította a túlélés reményét. Amikor a környéken egy menő ruhaboltban válogatsz, nem tudod, hogy ’44-ben néhány háznyira onnan egy keresztény textilfestő több tucat zsidó gyereket bujtott el, megmentve őket a haláltól.

Egy fiatal alkotókból és kutatókból álló csapat arra vállalkozott, hogy a kiterjesztett valóság technológia segítségével ennek a városrésznek lassan elfeledett történelmét újra láthatóvá, a szélesebb közönség számára érthetővé, átélhetővé tegye. Az If These Streets Could Talk (Ha ezek az utcák beszélni tudnának) elnevezésű projekt célja egy interaktív időutazás megteremtése, amely a századforduló pezsgő zsidónegyedébe repít vissza.

A felhasználó nem egy külső szemlélő lenne, hanem a történet középpontjában találná magát, ahol a korszak karakterei sétálnak oda hozzá hologram formájában. Ahogy fizikailag sétál az utcákon, úgy halad előre a történelemben is, a kora 20. századi, békebeli, pezsgő zsidónegyedtől fokozatosan a ’20-as, ’30-as évek jogfosztásain át a ’40-es évek gettófejezetéig jut el. A történet a gettó felszabadításával fejeződik be.

A projektre külföldi alapítványok pályázatán összesen 250 millió forintnyi támogatást nyertek el, azonban ennek felhasználásához további 20 millió forintos önrésre lenne szükségük, amelyet ez idáig nem sikerült előteremteniük. A hazai intézmények nem tudnak a segítségükre lenni, és ha június 15-ig nem gyűjtik össze a 20 millió forintot, akkor a már meglévő 250 milliót is elbukják, ezért most a közösség segítségét kérik.

A projektről és az adományozás lehetőségéről a fenti videóban, illetve a projekt oldalán lehet bővebben tájékozódni: https://if-these-streets.org/adomany

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp