Világ Igaza kitüntetésben részesült Karsai László történész édesanyja és nagyszülei

Antonio Widmar olasz diplomata hamis okmányokkal látta el akkor már külön élő felesége élettársát, Hárs László zsidó újságírót, költőt és több más üldözöttet. Widmar Irén és lánya a Széll Kálmán téri otthonukban bújtatták Hárs Lászlót.

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete kedden Budapesten. Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén (írói nevén Sziráky Judith) és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz díjait Karsai Zsuzsa, a kitüntetettek dédunokája, illetve unokája vette át.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Pintér Sándor belügyminiszter a Bátorságért érdemjel átadásakor úgy fogalmazott:

„ezen a napon azokra emlékezünk, akik egy vészterhes korban mertek bátrak lenni”, akik önzetlenül, belső erkölcsi parancsnak engedve, életük kockáztatásával mentették a második világháború alatt megbélyegzett, üldözött zsidókat.

Emlékeztetett: a belügyminiszter által adományozható Bátorságért érdemjelet 1995 óta adományozzák a Világ Igaza kitüntetés mellé. Az elismeréssel azok bátorságát ismerik el, akik a vészkorszakban „tomboló erőszak karmaiból kimentették, kimenekítették zsidó honfitársainkat”, akik mertek „emberek maradni és cselekedni”.

Pintér Sándor hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye mindenkinek, különbségtétel nélkül biztosítja az alapvető emberi jogokat. Jogrendszerünk alapja lehetővé teszi a vallás szabad megválasztását és gyakorlását, tanítását – mondta.

A kormány határozottan, ellentmondást nem tűrően lép fel minden olyan törekvéssel szemben, amely veszélyezteti a demokratikus társadalmat, az emberi és a szabadságjogok érvényesülését. Emellett következetesen és kitartóan üldözi a rasszizmus és a gyűlölet motiválta bűncselekményeket, és a legszigorúbb eszközökkel lép fel a kirekesztő eszmékkel szemben – hangoztatta a miniszter.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: ahogy „a második világháború egyre mélyebbre süllyed a múltban”, úgy válik egyre nehezebbé és fontosabbá a Jad Vasem Intézet munkája, és úgy kell „egyre több időt fordítanunk a múlt felkutatására és köszönetünk kifejezésére” azoknak, akik életüket kockáztatták a zsidók megmentéséért.

Kiemelte: nemcsak a zsidók, hanem minden ember kötelessége az antiszemitizmus vagy a megkülönböztetés bármely más formája elleni küzdelem, továbbá – tette hozzá – „erkölcsi kötelességünk, hogy soha ne felejtsük el és folyamatosan emlékeztessük embertársainkat a holokauszt szörnyűségeire”.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szólt arról is: az évek múlásával egyre kevesebb embert ismernek el a Világ Igazaként. Widmar Antonio tetteinek megismerése unokájának, Karsai László történésznek köszönhető, aki elhatározta, hogy feltárja családja múltját.

Azt mondta:

az értékek, amelyeket Widmar Antonio és családja felmutattak – kiemelve a bátorság, az együttérzés, a civil kurázsi, az önfeláldozás, a társadalmi felelősség és az integritás értékét –, vezérelvként szolgálnak a jövő nemzedékeinek.

A díjátadón elhangzott: Antonio Widmar olasz értelmiségi és műfordító volt, akik a háború előtt és alatt a budapesti olasz nagykövetség sajtóosztályán dolgozott. Antonio Widmar hamis okmányokkal látta el akkor már külön élő felesége élettársát, Hárs László zsidó újságírót, költőt és több más üldözöttet. Widmar Irén és lánya a Széll Kálmán téri otthonukban bújtatták Hárs Lászlót.

Karsai Zsuzsa az elismerést megköszönve azt mondta: a családja múltja örökség és transzgenerációs üzenet. Kiemelte:

vannak alapvető emberi értékek, amelyeket a mai napig tanul a családjában. Ilyen értékek a szolidaritás, a bajbajutottak megsegítése és az „emberi méltóságért való küzdelem a végsőkig”.

A díjátadón jelen volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a kitüntetettek családtagjai, köztük Karsai Dániel alkotmányjogász.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a Kneszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. 1995 óta pedig hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hősies, bátor helytállásukért Bátorságért érdemjelben részesítik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp