Látható és tapintható megrendültség – Amerikai egyetemisták a budapesti zsidó múzeumban

A Harvard és a Yale 20-20 hallgatója látogatott el Budapestre, hogy lássák, milyen egy élő, virágzó zsidó közösség.

A Harvard és a Yale Egyetem húsz-húsz hallgatója látogatott Budapestre, hogy megismerkedjen a magyar zsidóság történetével és jelenével. Vezetőjük a 22 éves, magyar származású Erdős Zebulon volt, aki kisgyermekkora óta az Egyesült Államokban él családjával, jelenleg a Harvard végzős hallgatója.

Fotó: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A két elitegyetem tavaly ősszel kezdte szervezni ezt a tanulmányutat, amelynek úti célja eredetileg Auschwitz-Birkenau volt, de Erdős Zebulon ötletére beiktatták a budapesti utat is, hogy a diákok azt is lássák: milyen egy élő, virágzó zsidó közösség. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy Erdős Zebulon középiskolás korában Magyarországon, a budapesti Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban dolgozott önkéntesként.

A szervezés megkezdődött, de időközben megtörtént október hetedike rettenete, majd utána több amerikai egyetemen fellángolt az antiszemitizmus, ami mélyebb értelmet is adott a tanulmányútnak. Ebből a szempontból óriási jelentősége volt annak, hogy a két elitegyetem 40 hallgatója testközelből élhette át: milyen egy valódi zsidó közösség, s mivel az útjuk Budapestről Auschwitz-Birkenauba vezetett, azt is megérthették, hogy milyen drámai következményei vannak az antiszemitizmusnak.

A diákok közül többen életükben először jártak Európában, s szinte egyikük sem volt még Magyarországon. Beszéltünk egy lánnyal, aki a Yale egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanul, ő például eléggé rácsodálkozott a budapesti zsidó életre – és több diáktársához arra is, hogy miképpen történhetett meg a magyar zsidókkal a holokauszt.

Fotó: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A magyar zsidó történelemről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke tartott nekik rövid összefoglalót, aki dr. Kunos Péterrel, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetőjével fogadta őket. Ezután a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítását tekintették meg – ez volt az a helyszín, ahol igazából rádöbbenhettek: milyen vallási és kulturális értékei voltak annak a magyar zsidó közösségnek, amit a holokauszt szinte teljesen elpusztított.

Látható és tapintható volt a megrendültségük – remélhetőleg ezt a megrendültséget is megemlítik majd az Egyesült Államokban azoknak a diáktársaiknak, akik palesztin kendőbe burkolózva tüntetnek Izrael és a zsidóság ellen.

Az egyetemi hallgatók június elején utaznak haza, felvértezve azokkal a másoknak is átadható történelmi ismeretekkel, amelyeket az érzelmi megérintettség minden bizonnyal még hitelesebbé tesz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp