Európa-rekorder sárga szalaggal emlékeztetnek az izraeli túszokra a Szent István parkban

Több mint 40 kitelepülő szervezet, zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják a látogatókat 0-120 éves korig a Merkaz hagyományos rendezvényén. Az Izrael 76 családi és kulturális napon az emlékezés és összefogás is fontos szerepet kap.

Június 2-án, vasárnap újra Izrael 76 családi nap (jom háácmáut) a Szent István parkban a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. A több mint 40 kitelepülő szervezet közreműködésében megvalósuló rendezvényen zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják a látogatókat 0-120 éves korig. A kikapcsolódás mellett idén az emlékezés és összefogás is fontos szerepet kap: elkészül Európa legnagyobb sárga szalagja a szolidaritás kifejezéseként.

A gasztronómiai kínálatban idén is felsorakozik az autentikus izraeli és közép-kelet-európai zsidó konyha legjava: izraeli termékekkel érkezik az Oblath Kóser Bolt, éttermi vonalon erősít a jól ismert Carmel Kóser Étterem legendás sóletjével, de felkészül a Semes Kóser Pékség, valamint a Sommer Cukrászda flódnija is. Érkezik az ikonikus Brooklyn Bagel, a Fragola pedig hűs fagylalttal és forró pizzával vár. A jól bevált frissítőkkel készül az Extra Café, és ezúttal tesztelhető lesz a Gólem Menza babkája és limonádéja is.

A zenei műsorban a kisebbeket Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncerttel várja, majd popzenével érkezik egyenesen Haifából a P2G jóvoltából a nemrég alakult Hatikvartett. A nap zárókoncertjére 2024-ben a Flora Bandet hozzuk el: Rotem & Yoav a legnagyobb izraeli slágerekkel mozgatják majd meg a parkot. A sportosabb közönséget a hazai zsidó sportélet motorja, a Maccabi VAC fogadja, ráadásként, ha szoros programja engedi, érkezik az izraeli női futballválogatott is.

A gyermekeket temérdek kézműves program, koncert és az elmaradhatatlan csillámtetkó, arcfestés és ugrálóvár szórakoztatja. Komolyabb fiatalemberek és hölgyek kipróbálhatják magukat a közösségi xboxozás közben, és ismét számos izraeli és hazai ifjúsági program közül válogathatnak.

A kifejezetten felnőtteknek szánt programok között szerepel a Zsidó Világkongresszus sátra, ahol az aktuális izraeli helyzet lesz terítéken. A témáról meghívott izraeli vendégekkel közösen beszélgetünk, akik saját tapasztalataikkal is gazdagítják a diskurzust. A KKL sátrában az ízeké és a mezőgazdaságé lesz a főszerep.

Az OR-ZSE standján Prof. Dr. Gábor György beszélget történelmi emlékezetről, és dedikálja legújabb kötetét. A vállalkozó kedvűek héber órán vehetnek részt, vagy megtanulhatnak néhány izraeli dalt, de lehetőség lesz zsidó társközvetítő szolgáltatás igénybevételére is.

A délután folyamán kísérletet tesznek Európa eddigi legnagyobb sárga szalagjának elkészítésére, ami egy 100 méter hosszú és 1,5 méter széles anyagból fog megvalósulni. A sárga szalag a szolidaritás és remény kifejezője, régóta jelképezi a túszok és foglyok hazatérésének fontosságát, országtól függetlenül. Széles körben ismertté az 1979-es iráni túszválság idején vált, amikor 52 amerikai állampolgárt tartottak fogva.

Napjaink aktuális sárga szalag kampányát a Bring Them Home mozgalom hívta életre, a Gázában fogva tartott izraeliekre emlékeztetve a közvéleményt. A szimbólumot diplomaták, szervezeti vezetők és magánszemélyek is hordják világszerte. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozunk mi is Európa legnagyobb sárga szalagjának elkészítésével. A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit, aki velük közösen tartaná a szalagot szolidaritásának kifejezéseként.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp