Elutasította a bíróság az ortodoxok volt elnökének keresetét, marad a jelenlegi vezetés

Deutsch Róbert, a MAOIH korábbi elnöke az ortodoxia régi tagságának támogatásával azért fordult közigazgatási bírósághoz, mert nem tartotta jogszerűnek, hogy a Miniszterelnökség jóváhagyta a vitatott közgyűlésen megválasztott új vezetőséget.

Csütörtökön mintegy húsz fős, nagyrészt a hagyományos ortodoxia képviselőit kitevő hallgatóság előtt folytatódott a Deutsch Róbert (a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség »MAOIH« korábbi elnöke) kontra Fürjes Zoltán (a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára) per a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumában.

Közigazgatási bírósághoz fordultak az ortodox hitközség kiszorított vezetői

“Ezért a botrányos hitközség-foglalásért mindenekelőtt a Chabad/EMIH három magyarországi rabbiját terheli felelősség”, írják közleményükben. Nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a mai …

2023-ban a Miniszterelnökség jóváhagyta a MAOIH februárban megtartott, rabbinikus bíróság (bét din) által nem engedélyezett közgyűlésének vitatott döntését, amely során a közgyűlés leváltotta Deutsch Róbert György korábbi elnököt és Somlai Tamás (Zeév Paskesz) főtitkárt, helyükre pedig Keszler Gábort és Oirechman Smuel rabbit választották.

Ezek után Deutsch Róbert beperelte a döntéshozó Fürjes Zoltán helyettes államtitkárt. A per az egyedi hatósági döntés jogszerűségét vizsgálta. A május 16-án megtartott második tárgyalási napon a felperes az ügyvédei kíséretében érkezett, az alperes képviseletében pedig ifj. Balsay István ügyvéd vett részt.

A felperes jogi képviselője indoklásában a határozatot megsemmisítendőnek nevezte, mivel az – nézete szerint – jogszabályt sért. Egyrészt az alperes nem tartotta magát azon ígéretéhez, hogy igazodni fog a rabbinikus bíróságok álláspontjához, amelytől korábban függővé tette saját prejudiciális döntését. Ezzel szemben mégis érvénytelennek ítélte az antwerpeni és a jeruzsálemi bét din határozatát.

Vallási bíróság tiltása ellenére választottak új vezetést a MAOIH élére

Többen az EMIH és az ortodoxok egyesítésének előkészítését látják a régi vezetőség lecserélésében.

A felperes jogi képviselője ezen kívül egy a Magyar Narancs 2023 május 23-i számában, Imádkozhatnak címmel megjelent cikk tartalmával érvelt, amely információ most jutott a tudomásukra, és amely cikk szerint az államtitkár és helyettese néhány nappal a döntéshozatal előtt Izraelben járt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának társaságában, aki áldást kért a belzi rebbétől az EMIH és a MAOIH egyesülésére. Mindez megkérdőjelezi az eljárás pártatlanságát – állította a felperesi képviselő – tehát a nem megfelelően megállapított döntéshozó szerv miatt a közigazgatási határozatot a bíróságnak meg kell semmisítenie.

Az alperes képviselője szerint a felperesnek ezt az információt az első tárgyaláson kellett volna benyújtania, hiszen a cikk megjelenése óta már eltelt egy év, így a bizonyítási eljárással elkésett. A megfelelő perrendi keretek között a felperesnek lehetősége lett volna ezt az állítást tanúkkal bizonyítani. Mindazonáltal csupán egy meg nem erősített sajtóhírről van szó, ezért a helyettes államtitkár ügyvédje vitatatta annak tartalmát.

A pártatlanság kérdésében a vonatkozó jogszabályt idézte, amely szerint a jogos kétely akkor releváns, ha objektív igazolást nyer az elfogultság, azonban véleménye szerint önmagában egy újságcikk alkalmatlan arra, hogy a benne foglalt állítás a semmisség jogkövetkezményét vonja maga után, így bizonyító erővel nem bír.

A felperesi képviselő válaszában elmondta, hogy a bizonyítási eljárásban természetesen megtették a tanú bizonyítási kérelmet, ezt azonban a törvényszék elutasította. Birtokunkban vannak fotók erről a bizonyos találkozóról – közölte az ügyvéd, az idő múlásának pedig nem lehet szerepe egy hivatalból semmissé nyilvánítandó ügyben.

Ortodoxok: a jelen helyzet sérti az egyházi autonómiát

Megtartották a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség megpuccsolt vezetői a nemzetközi sajtótájékoztatót.

A tanácsvezető bíró bekérte a fotókat. Deutsch Róbert a telefonján mutatta a bíróságnak az Izraelből kapott fényképeket, amelyeket azután az alperesi képviselő is megtekintett, majd közölte, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy ezek a fotók a felperes állításának alátámasztására alkalmatlanok. Nem kifogásolható, hogy a magyar kormány képviseletében hivatalos úton levő államtitkár és helyettese zsidó személyiségekkel legyen lefotózva – mondta. Azonban nincs olyan fotó, ahol Fürjes helyettes államtitkár és a belzi rebbe felismerhetően egy légtérben tartózkodik. De ha lenne, mindez a jogszerűtlenség alátámasztására akkor sem volna alkalmas.

Hiszen például Deutsch Róbertről a Google képkereső egyik első találata egy állófogadáson készült Gulyás Gergellyel és Áder Jánossal közös fotó, amely önmagában nem bizonyítana semmilyen állítást. A cikkben pedig a Magyar Narancs a helyi sajtóra hivatkozik, nem pedig Soltész Miklós, Fürjes Zoltán, vagy a belzi rebbe nyilatkozatára, ily módon ellenőrizhetetlen a közlés ténybeli alapja.

Mindezek után a bíróság visszavonult, majd rövid tárgyalási szünetet követően kihirdette az ítéletet, amely szerint Deutsch Róbert felperes keresetét elutasították, ezzel Fürjes Zoltán helyettes államtitkár döntését helyben hagyták. Fellebbezésnek helye nincs, további jogorvoslati lehetőségért a Kúriához lehet fordulni.

A régi tagok szerint megkezdődött a magyar ortodox zsidóság maradékénak tudatos szétverése

A régi tagság a MAOIH jelenlegi vezetőit tevékenységük befejezésére szólítja fel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp