Először helyeztek el botlatóköveket Mezőkövesden

A dél-borsodi zsidóság emlékére megtartott 11. Groszmann Lili Emlékséta végén raktak le botlatóköveket Mezőkövesd főutcáján.

Vasárnap 11. alkalommal tartották meg a Groszmann Lili Emléksétát, a dél-borsodi Cserépfaluból egészen a 17 kilométerre lévő Mezőkövesdig tartó eseményen a térség elpusztított zsidóságára emlékeztek meg. Idén az emlékséta végén Róth Dezsőné egykori nőegyleti elnök és Abonyi István egykori orvos emlékére helyezett el botlatóköveket Mezőkövesd főutcáján a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), Mezőkövesd Önkormányzata és Az Élet Igazsága Alapítvány.

 

Róth Dezsőné, született Gutlon Borbálára unokája még a Covid-járvány előtt kérelmezte a botlatókő elhelyezését nagymamája emlékére, mondta el a Mazsike részéről Bálint Anna. Az eseményről készült videófelvétel szerint Takács Norbert helyi önkormányzati képviselő a múltra való emlékezés fontosságát emelte ki, és üdvözölte az emlékséta résztvevőit a városban.

Az emléksétát és a hozzá köthető kutatást vezető Tóth Péter arról beszélt, hogy miután felszámolták mezőkövesdi gettót, és Abonyi István orvost elvitték, a helyiek kérvényt írtak az illetékes budapesti hivatalnak. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy veszélybe került az orvosi ellátás a városban, és ennek okán kérelmezik Abonyi István visszatérését. Ez végül nem sikerült, az orvost Auschwitzban gyilkolták meg.

 

Tóth Péter azt is elmondta, hogy jövőre előreláthatóan Cserépfaluban a Groszmann család emlékére fognak botlatóköveket elhelyezni.

A tavalyi emléksétán mi is részt vettünk, beszámolónkat ebben a cikkben lehet elolvasni:

Két borsodi zsidó család gettóba vezető útja 17 kilométeren át

Tizedik alkalommal rendezték meg a Groszmann Lili Emléksétát, a dél-borsodi Cserépfaluból egészen Mezőkövesdig tartó eseményen idén mi is részt vettünk. Riport.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp