Vasárnap ismét sétával emlékeznek a dél-borsodi zsidóságra

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszman Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

„2014-ben egy áprilisi napon azt gondoltam, hogy a cserépfalui zsidóság történetét le kell írni, mert nem élhetünk tudatlanságban. Majd azzal a lendülettel el is gyalogoltam Peti barátommal Mezőkövesdig azon az útvonalon, amelyen 1944 májusában a kövesdi gettóig mentek/vitték a családokat”

– írja Tóth Péter, aki immáron a 11. emléksétát tartja, vagyis sétálja le május 19-én.

Úton, legelöl Tóth Péter. Groszman Lili emlékséta a 10. alkalommal (Fotó: Kibic)

1944 májusának végén Cserépfaluból és környékéről 931 zsidót vittek a mezőkövesdi gettóba. Június első napjaiban felszámolták a gettót, és a zsidókat a diósgyőri téglagyárba vitték, majd onnan Auschwitzba deportálták. A két cserépi családból ketten élték túl a szörnyűséget.

A szervező, Tóth Péter idén május 19. vasárnap reggel 9 órára invitál mindenkit, hogy Cserépfaluból sétálva emlékezzenek a dél-borsodi zsidóságra. Az esemény programja a következő:

„Felkeressük a temetőt, az egykori zsidók házait, az emlékoszlopot és a falu haladó könyvkiadójának, Cserépfalvi Imrének megújult emlékszobáját. A séta Cserépfaluból az 5 kilométerre lévő bogácsi temetőig tart. Innen 12 óra körül fakultatíve az egykori mezőkövesdi gettóig, a Diófa és a Hársfa utca sarkáig folytatjuk a gyaloglást, ahová 14 órakor érünk.”

Az út során beszámolnak a Gorszman Lili kutatás eredményeiről.

A rendezvény zárásaként 15 órakor Róth Dezsőné, született Gutlon Borbálára és Abonyi Istvánra emlékezve két botlatókövet is elhelyez a mezőkövesdi főutcán a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), Mezőkövesd Önkormányzata és Az Élet Igazsága Alapítvány. A botlatókövek elhelyezésének helyszíne: Mezőkövesd, Mátyás király út 121. és Mátyás király út 54/a.

A tavalyi emléksétáról készült beszámolónkat itt lehet elolvasni:

Két borsodi zsidó család gettóba vezető útja 17 kilométeren át

Tizedik alkalommal rendezték meg a Groszmann Lili Emléksétát, a dél-borsodi Cserépfaluból egészen Mezőkövesdig tartó eseményen idén mi is részt vettünk. Riport.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp