Izrael egyik legsötétebb időszakában emlékezik meg az ország védelmében elesett katonákról

1600 izraeli katona és civil vesztette életét harcokban vagy terrorcselekményekben az elmúlt egy évben.

Helyi idő szerint hétfőn 11 órakor két percre megszólaltak a szirénák Izraelben, és az egész országban megállt az élet; néma főhajtással adóztak az Izrael védelmében elesettek emléke előtt, jelentette az MTI. Izrael szerte 54 katonai temetőben és emlékhelyen tartottak megemlékezést az elesettek tiszteletére.

Egy izraeli katona térdel a jom hazikaron alkalmából rendezett megemlékezésen a Nova zenei fesztivál helyszínén (Fotó: AP)

A tavalyi emléknap (jom hazikaron) óta 1600 izraeli katona és civil vesztette életét a harcokban vagy terrorcselekményekben a hatóságok által vasárnap közzétett adatok szerint. Ez a leghalálosabb évet jelenti Izrael történetének az elmúlt öt évtizedben, és ezzel az elesettek és az áldozatok száma 30 140-re emelkedett, írja a Times of Israel.

A védelmi minisztérium szerint 766 katona vesztette életét a tavalyi év során. További 61 veterán halt meg a katonai szolgálat során elszenvedett sérülések szövődményei miatt. így összesen 25 040-re emelkedett azok száma, akik az ország védelmében haltak meg 1860 óta, attól az évtől kezdve, amióta Izrael, illetve a térség zsidó közössége elkezdte számon tartani az elesett katonákat.

Az éves adatok tartalmazzák az összes katonát, rendőrtisztet, illetve a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet embereit, valamint a települések biztonsági csapatainak tagjait, akik az elmúlt évben haltak meg, akár szolgálat közben, akár baleset, betegség vagy öngyilkosság következtében. Többségük, 716-an a Hamász október 7-i terrortámadása során, valamint az azt követő háborúban vesztették életüket, közülük 603 IDF-katona, 39 helyi biztonsági csapattag, 68 rendőr és hat Sin Bet-tag.

Izraelben utoljára az 1973-as jom kipuri háború idején fordult elő, hogy egy év alatt ilyen magas volt a biztonsági erők halálos áldozatainak száma. A védelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint az elesett katonákról való megemlékezéssel megbízott egység az elmúlt egy évben olyan nagyszámú temetéssel foglalkozott, amely normális esetben körülbelül 15 év alatt valósult volna meg.

A Nemzeti Biztosító Intézet adatai szerint 834 névvel bővült a tavalyi év során terrortámadásokban megyilkolt civil áldozatok száma, túlnyomó többségük az október 7-i mészárlás során vesztette életét, így 1851 óta 5100-ra emelkedett az izraeli civil áldozatok száma. Az október 7-i támadás során 822 civil – 531 férfi és 291 nő –, köztük 40 gyermek és 68 külföldi állampolgár vesztette életét, ami sok évtized óta a legmagasabb civil halálos áldozatok számát jelenti.

A Hamász 252 civilt és katonát is elrabolt az október 7-i támadás során, akik közül 128-an még mindig fogságban vannak a gázai övezetben, egy részük azonban már nincs életben. A november végi egyhetes tűzszünet során 105 civilt engedtek szeabadon a Hamász fogságából. A tűzszünet előtt további négy túszt engedtek el. Három túszt élve mentettek ki a védelmi erők, és 12 túsz holttestét is megtalálták, köztük három olyanét, akiket a hadsereg tévedésből megölt.

A Gázában maradt túszok közül 65-en civilek, a többi 67 az IDF katonái, rendőrök és a Hamász által megtámadott déli települések helyi biztonsági csapatainak tagjai. Az izraeli hadsereg megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartott túszok közül 36 halálát, új hírszerzési adatokra és a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett információkra hivatkozva.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp