Kifütyülték, de így is az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe jutott az izraeli énekesnő

A heves Izrael-ellenes demonstrációk ellenére Eden Golan Hurricane című dalát már a második helyre várják a fogadóirodák a szombat esti döntőben.

A svédországi Malmőben tegnap este rendezték meg az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjét, amelyen az izraeli előadó is szerepelt. Eden Golan annak ellenére bejutott a szombati döntőbe, hogy komoly Izrael-ellenes demonstrációk zajlottak aznap a városban. Golánt pedig többen kifütyülték az előadás közben. Korábban figyelmeztették az izraelieket, hogy nem biztonságos a számukra Malmőbe érkezni.

A szervezők előre kikötötték, hogy a rendezvényre csak a résztvevő országok, valamint az LMBTQ közösség zászlóit lehet bevinni. Ennek megfelelően ki is vezették azt a férfit, aki az izraeli dal előadása alatt palesztin zászlót lengetett a nézőtéren.

Az első elődöntőn, kedden, a svéd előadó egy palesztin kendőt tekert a karjára, amit a szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) elítélt, mivel tiltottak a politikai jelképek az eseményen. Az ír előadókat az EBU arra kötelezte, hogy töröljék le az arcukról és a lábukról a palesztinpárti feliratokat.

A 20 éves Eden Golan mindennek ellenére nemcsak hogy bejutott a szombati fináléba, de az általa előadott Hurricane (Hurrikán) című dal a döntőre a második helyre jött fel a fogadóirodák rangsorai szerint. Az első helyre a horvátok dalát várják.

A szombat esti döntőben 26 ország képviselteti magát, Eden Golan a hatodik előadóként fog a színpadra lépni Malmőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp