Az ő sorsuk, a mi történelmünk – Diákpályázat Győr és környékének zsidó emlékeiről

Eredményt hirdettek a Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány által kiírt, győri és Győr-környéki zsidó helytörténeti diákpályázaton.

A Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány által 2022-ben indított pályázatra 8 győri és Győr-környéki középiskolából 11 háromfős csapat nyújtotta be írásbeli kutatási jelentését és kapcsolódó művészeti alkotását, olvasható a szervezet közleményében.

A bemutató nap résztvevői (Fotó: Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány)

A pályázat 2024. április 19-én bemutató nappal zárult a győri zsinagógában, ahol a csapatok bemutatták kutatásuk eredményeit. A zsűri elnöke Karsai László történész, tagjai pedig Pápai Emese muzeológus, Bana József történész és Somló Judit,jogász voltak.

A zsűri a diákok munkáját rendkívül magas színvonalúnak minősítette, különösen azokat a pályamunkákat értékelte nagyra, amelyek eddig nem, vagy csak kevéssé köztudott ismeretekkel gazdagították a holokauszt helyi vonatkozásairól napjainkig feltárt részleteket, írja a közlemény.

Első helyezést ért el a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata, amely a Kazinczy jogelődjét, az Apponyi Albert gróf Leánygimnáziumot egykor látogató zsidó diákok életét mutatta be. Tanulmányt készítettek az egykori kazinczys tanár, a zsidó származású Kovács Ignác életéről és munkásságáról, valamint művészeti alkotásként dokumentumfilmet forgattak róla.

A győztes csapat a bemutató közben (Fotó: Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány)

A zsűri második helyre sorolta a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium versenyzőit. Fő témájuk a Bencés Gimnázium zsidó diákjainak sorsa volt a vészkorszak idején. További kutatásuk Apor Vilmos mártír püspök életével foglalkozott. Művészi alkotásként a pályázók festményeket készítettek.

A harmadik helyre befutott Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai az 1944-ben meggyilkolt győri zsidó középiskolások sorsával foglalkoztak. Külön bemutatták a zsidóságot érintő, 1935-45 közötti győri sajtó megjelenéseket. Kreatív alkotásuk egy holokauszt-emlékmű háromdimenziós terve volt.

A kiírásnak megfelelően díjazást érdemelt a legjobb szakközépiskolai csapat is. Ezt a díjat a Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum csapata nyerte el. Kutatásuk a zsidó Grab család alapította Graboplast gyár máig is tartó történetét dolgozta fel, továbbá bemutatták a zsidó életeket mentő, a Világ Igaza címet elnyert győri Pattantyús-Ábrahám Imre életét és tevékenységét. Filmet forgattak a győri zsinagóga történetéről.

A győztes csapat tagjai munkájukat a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó keretében Győrben, 2024. július 5-én sorra kerülő nemzetközi konferencián fogják bemutatni a 13 országból érkező résztvevőknek.

További részletek a szervezet weboldalán találhatók:

Diákpályázat

A pályamunkák bemutatására, a zsűri döntésére és a győztesek jutalmazására a győri Zsinagógában 2024. április 19-én került sor. Győr és környékének zsidó emlékeiről Az ő sorsuk – a mi történelmünk A Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány által 2022-ben indított pályázatra 8 győri és Győr-környéki középiskolából 11 háromfős csapat nyújtotta be írásbeli kutatási jelentését és kapcsolódó…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp