Sokan képtelenek felkelni az ágyból – Segítséget kérnek a Nova fesztiválon történt tömegmészárlás túlélői

Többen öngyilkosságot követhettek el, mert nem tudták feldogozni a súlyos eseményeket.

A Gázai övezet mellett tartott, tavaly október 7-i Nova fesztivál túlélői állami segítséget kértek kedden az izraeli parlamentben, a Kneszetben az izraeli állami számvevőszék meghallgatásán.

A Nova buli néven ismert rendezvényen október 7-én brutális vérengzést hajtottak végre az övezetből meglepetésszerű terrortámadást indító palesztin fegyveresek; rengeteg résztvevőt tömegesen megerőszakoltak és meggyilkoltak.

A túlélők kedden a Kneszetben az aznap átélt súlyos traumákról beszéltek, azóta is tartó nehézségeikről, és az izraeli állami hatóságok bürokratikus és merev viselkedéséről.

Gay Ben Simon, az egyik túlélő a nagyszámú öngyilkosságra hívta fel a figyelmet. „És ennél sokkal többen pszichiátriai kényszer-gyógykezelés alatt állnak zárt intézményekben. Sok barátom képtelen felkelni az ágyból” – közölte.

Tájkép tömegmészárlás után

Posztapokaliptikus filmeket idéző drónfelvétel az izraeli zenei fesztivál helyszínéről, ahol szombaton vérengzést rendezetek a palesztin Hamász terroristái.

„Láttam, ahogy az embereket agyonlőtték, és a nőket, akik az életükért kiáltoztak, amíg meg nem haltak”

– folytatta. „Ezeket a dolgokat érzelmileg fel kell dolgozni, hullámokban jönnek, az ember szervezete nem tudja, hogyan kell ilyen mennyiséget elviselni, különösen mindazzal együtt, ami most az adott ütemben az országban történik” – tette hozzá.

Egy másik túlélő arról beszélt, hogy csak pszichológusa segítségének köszönheti, hogy életben van, és még most is naponta átlagosan csak két órát tud aludni.

Újra táncolni fognak! – Traumáikkal néznek szembe a Nova fesztivál túlélői

Egy tel-avivi kiállítás eleveníti meg a Hamász által elkövetett tömegmészárlás helyszínét. A cél a megemlékezés és a túlélők segítése a gyógyulásban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp