Megrongálták az embermentők tiszteletére felállított emlékművet

Az ismeretlen tettesek a szemtanúk szerint „kerékpárpályának” használták az emlékművet.

„Kedves Barátaink! Sajnos az Embermentők tiszteletére állított szobrunkat ismeretlen tettesek tönkretették. Egy szemtanú és a rendőrség helyszínelői elmondása szerint »kerékpár pályának» nézték / használták (érthetetlen), de ezt csak a közterületi kamerák felvételeinek visszanézése után lehet kijelenteni. Mi amit tudtunk ma megtettünk, Kelemen Zénó szobrászművész hamarosan elszállítja a műhelyébe a szobrot, a rendőrség elindította a nyomozást. Szomorú, hogy ilyen van…”

– olvasható Az Élet Menete Alapítvány Facebook-bejegyzésében.

 

A Kelemen Zénó szobrászművész által készített Embermentők emlékművét a Pozsonyi úti református templom szomszédságában, 2021-ben állították fel Az Élet Menete Alapítvány kezdeményezésére. Az Alapítványnál úgy gondolták, a már meglévő holokauszt-emlékművek mellett fontos, hogy legyen az embermentők előtt tisztelgő köztéri alkotás.

Az emlékmű a közösségi adakozáson túl a 13. kerület önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) támogatásával készülhetett el. Az emlékműnek otthont adó területet tavaly Embermentők parkjának nevezték el.

Az embermentők nem természetfeletti erővel bíró szuperhősök voltak

A járvány miatt idén az online térbe kényszerült a budapesti Élet Menete felvonulás. A szervezők a virtuális eseményen felavatták az Embermentők emlékművét a Pozsonyi úti református templom szomszé…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp