Hogy legyen nevük és jelképes emlékhelyük – Felhívás középiskolás diákoknak

A Mazsike arra kéri a középiskolás diákokat, hogy keressék meg a településükön található botlatóköveket, és emlékezzetek meg az elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról.

Az idei év szomorú évforduló a magyarországi zsidóság és minden tisztességes magyar ember számára. Nyolcvan éve, 1944. április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidók gettóba zárása a mai Kárpátalján. Rövidesen elindultak az első vonatok a haláltáborokba, ahol közel hatszázezer honfitársunk vált a megbélyegzés és a mérhetetlen gyűlölet ártatlan áldozatává” olvasható a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felhívásában.

Botlatókövek az elhelyezésük napján Budapesten a Baross utca 92. számú ház előtt (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Mint írják,

„egyik áldozatnak sincs sírhelye, ahol a leszármazottak és a szolidaritást vállalók fejet hajthatnak emlékük előtt. Gunter Demnig német szobrászművész azért alkotta meg, és helyezte el a botlatóköveket az áldozatok utolsó szabadon választott lakhelye előtt, hogy legyen nevük és jelképes emlékhelyük”.

A művész Európában már 100 ezer botlatókövet rakott le, és Magyarországon is meghaladja a hétszázat a kövek száma.

Április 16-a Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter kezdeményezésére a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja.

A Mazsike arra kéri a középiskolás diákokat, hogy az Emléknapon (vagy bármikor az év folyamán) keressék meg a településükön található botlatóköveket, és zsidó szokás szerint egy-egy kaviccsal, mécsessel, esetleg egy szál virággal emlékezzetek meg az elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról.

Az erről készült fotót, videót küldjék el a Mazsike részére, hogy mások figyelmét is felhívják a méltó megemlékezésre. A fotókat és videókat erre a címre várják: mazsike@gmail.com

A Mazsike honlapn pedig a diákok megtalálhatják az elhelyezett botlatókövek pontos címét és minden más szükséges információt: www.mazsike.hu.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp