A nyíregyházi Freund család emlékére helyeztek el botlatóköveket

A 25. és 26. botlatókövet helyezték el március végén Nyíregyházán a holokauszt 80. évfordulója alkalmából a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

A legújabb botlatóköveket a városban a nyíregyházi képviselő-testület néhai tagja, a Kossuth utcán divat – és textilüzletet működtető, nem mellesleg nagylelkű Freund család elhunyt tagjainak emlékére helyezték el.

A Freund család tagjai jelentős szerepet játszottak a nyíregyházi zsidóság életében. A család – amely tagjai ma a világ különböző pontján élnek – kezdeményezte a botlatókövek lerakását egykori otthonuk előtt, derült ki a helyi tévécsatorna beszámolójából.

Az édesapát később, a zsidótörvények értelmében megfosztották a képviselő testületi tagságától. Később a nyíregyházi zsidó tanács tagja lett, majd arra a sorsra jutott, mint a többi, csaknem ötezer nyíregyházi és környékbeli zsidó: elhurcolták őket Auschwitzba.

A családnak öt lány és három fiú gyermeke volt, közülük mindössze három lány élte túl a holokausztot. Volt, akit Auschwitzban gyilkoltak meg, és volt, akit a Dunába lőttek Budapesten. A három lánytestvér később visszatért, majd alijázott (kivándorolt) Izraelbe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp