A munkaszolgálatos dokumentumok feldolgozásával kezdődik a Holokauszt Emlékközpont és a Hadtörténeti Múzeum együttműködése

A két intézmény közötti megállapodás több közös projekt elindítását teszi lehetővé.

Szorosabb kutatási és oktatási együttműködés indul a hosszú ideje szakmai kapcsolatot ápoló HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány között, adta hírül a honvedelem.hu.

Erről írt alá keretmegállapodást március 28-án Töll László ezredes, parancsnok és Grósz Andor kuratóriumi elnök, nyugállományú dandártábornok. A két intézmény többek között az első világháborúban kiemelt katonai érdemeket szerző, később munkaszolgálat-köteles személyek, a tábori lelkészség történetének kutatása, valamint a hadisírkutatás és felújítás területén vállal közös feladatokat.

A Holokauszt Emlékközpont Facebook-oldalán olvasható híradás szerint a megállapodás lehetőséget teremt két új projekt elindítására. Az első a Hadtörténeti Múzeum Levéltárában újonnan előkerült munkaszolgálatos dokumentumok közös feldolgozása, majd a jövőben adatbázis formájában kutathatóvá tétele a nagyközönség számára.

 

A másik projekt a zsidó törvények hatását vizsgálja a hadseregre és a zsidó tisztekre vonatkozóan, amely a 2025. évben közösen megrendezésre kerülő hadtörténeti konferencia egyik szegmense.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp