Pisztolyt nyomva a fejéhez bántalmazták szexuálisan az egyik Gázában fogvatartott izraeli nőt

Ez az első alkalom, hogy egy kiszabadult túsz nyilvánosan beszélt arról, hogy szexuális bántalmazást élt át.

A Gázából a tavaly november végi egyhetes tűzszünet utolsó napján szabadult Amit Soussana a New York Timesnak adott interjúban mondta el, hogy a Hamász egyik embere megtámadta és szexuálisan bántalmazta a fogságban töltött idő alatt, írja a Times of Israel.

Amit Soussana (Fotó: NY Times)

Amit Soussanát október 7-én Kfar Áza kibucból rabolták el a Hamász terroristái, miután a gázai határt áttörve behatoltak Izrael területére, és közel 1300 embert, főként civileket gyilkoltak meg, valamint 253 túszt hurcoltak el a Gázai övezetbe.

A 40 éves Soussana elmesélte a lapnak, hogyan tartották fogva egyedül, láncra verve egy sötétben lévő gyerekszobában, ahol arra kényszerítették, hogy szexuális cselekményeket hajtson végre fogvatartójával, aki elmondása szerint a Muhammad nevet viselte. Valamikor október 24. körül a férfi megtámadta őt, miközben rövid időre levették a láncokat, hogy kimehessen a mosdóba.

„Felém jött, és a homlokomhoz nyomta a pisztolyát”

– mondta Soussana. „Leültetett a kád szélére. Én pedig becsuktam a lábaimat. És ellenálltam. Ő pedig folyamatosan ütött, és az arcomba nyomta a pisztolyt. Aztán berángatott a hálószobába.”

Elmesélte, hogy arra kényszerítették, hogy vegye le a törölközőjét, miközben Muhammad megtapogatta, majd fegyverrel a kezében visszavezették a hálószobába, ahol arra kényszerítette, hogy „szexuális aktust hajtson végre”.

A Times hozzátette, hogy Soussana beszámolója a történtekről összhangban van a lap által megtekintett beszámolókkal, amelyeket közvetlenül a szabadulása után adott át egészségügyi szakembereknek és egy szociális munkásnak.

Julia Barda, a szociális munkás, aki Soussanával beszélt a szabadulása után, azt mondta a lapnak, hogy a kiszabadult túsz „azonnal, folyékonyan és részletesen beszélt nemcsak a szexuális bántalmazásáról, hanem a sok más megpróbáltatásról is, amiket átélt”.

Az ő beszámolója az első alkalom, hogy egy kiszabadult túsz nyilvánosan beszélt arról, hogy a Hamász terroristái fogságban szexuálisan bántalmazták. Soussana elmondta, hogy a támadást megelőzően az őre személyes kérdéseket tett fel neki, többek között a szexuális életéről faggatta, és megkérdezte, mikor esedékes a menstruációja. Amikor október 18. körül, mindössze egy nap után véget ért, a nő azt mondta, hogy azzal próbálta feltartóztatni a férfit, hogy azt hazudta, hogy a menstruáció közel egy hétig tartott.

„Minden nap megkérdezte: Megjött a menstruációd? Megjött a menstruációd? Amikor megjön a menstruációd, amikor vége lesz, megmosakodsz, lezuhanyozol és kimosod a ruháidat” – mesélte, hogy mit mondott neki fogvatartója. A kiszabadított túsz azt is elmondta, hogy meglátogatta őt a szobában, felemelte az ingét, és megérintette.

Miután szexuálisan bántalmazta őt, Soussana szerint az őr azt mondta neki: „Rossz vagyok, rossz vagyok, kérlek, ne mondd el Izraelnek”, mintha megbánást akart volna mutatni. Kezdetben visszautasította az ételfelajánlásokat, de végül engedett, hogy megbékítse erőszakos fogvatartóját.

„Nem bírsz ránézni, de muszáj: ő az, aki megvéd téged, ő az őrződ” – mondta Soussana. „Ott vagy vele, és tudod, hogy minden pillanatban újra megtörténhet. Teljesen rá vagy utalva.”

Soussana azt is elmesélte, hogy néhány nappal azután, hogy átvitték egy másik lakótömbbe, ahol átadták egy Amir nevű férfinak, és négy másik tússzal együtt fogva tartották, megkínozták. Soussana elmondta, hogy az őrök rózsaszín pólóba tekerték a fejét, majd a földre kényszerítették, és egy fegyver csövével ütötték. Ezután a kezét megkötözték, és „mint egy csirkét” felakasztották egy, két kanapét összekötő rúdra, ami hatalmas fájdalmat okozott.

Soussana elmondta, hogy az őrök tovább verték, és a talpára koncentráltak, miközben olyan információkról hallgatták ki, amelyeket szerintük rejtegetett. Azt állította, hogy egyikük úgy tett, mintha meg akarná szúrni egy tűvel, de elhúzódott, mielőtt az a szemét találta volna el.

„Ez így ment körülbelül 45 percig” – mesélte.

„Ütöttek, nevettek és rugdostak, és hívták a többi túszt, hogy nézzenek.” Az egyik túsz annyira megijedt, miután az egyik őr megfenyegette Soussanát, hogy megöli, ha nem ad információt, hogy megkérdezte őt, van-e valami utolsó üzenete a családjának.

E hónap elején az ENSZ közzétett egy jelentést, amely szerint az október 7-i Hamász terrortámadás során nemi erőszak és csoportos nemi erőszak történt, és „egyértelmű és meggyőző” bizonyítékok vannak arra, hogy a túszokat megerőszakolták, miközben Gázában tartották őket fogva, és hogy a jelenleg fogva tartottakat még mindig ilyen bántalmazásnak teszik ki. Soussana január végi izraeli látogatása során beszélt a jelentést kiállító ENSZ-vizsgálóval.

ENSZ-jelentés: csoportos nemi erőszak történt legalább három helyszínen az október 7-i terrortámadás során

Az ENSZ jelentése szerint a Hamász fegyveresei nemi bűncselekményeket követtek el az izraeli települések elleni októberi támadásuk során, majd a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt nők ellen is, és fe…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp