Az alulról szerveződő közösségek erejének ünnepe

Egalitárius Eszter-könyve olvasást tartottak szombat este a Bálint Házban a Bét Orim szervezésében.

„A Bálint ház épülete úgy, ahogy van, megtelt tegnap, hogy együtt ünnepelje a tavaszt, egy csodálatos nőnek a zsidó népet megmentő bátorságát, a nemek egyenjogúságát és a jókedvet és a szabadságot. Valamivel több mint kétszázan lehettünk”

– olvasható a Bét Orim Facebook-bejegyzésében, amely a purim ünnepe alkalmából megtartott egalitárius Eszter-könyve olvasás kapcsán született.

 

„A zsidó néphagyomány ihlette Purimspiel után, amely kedves volt és ügyes és a csordultig telt nagyterem mellett még a karzatról is nézték, felolvastuk Eszter könyvét, ahogy a parancsolat előírja, három tucat résztvevő, akik mind tudták olvasni a kipontozatlan tekercset néhány mondat erejéig legalább, a zsidó hagyományátadás nagyobb, nagy dicsőségére, mert ez a szervezők közös célja. A közösségi bevonódás és részvétel ünnepe volt, mert lányok és fiúk, kezdők és évtizedek óta praktizáló rabbik együtt olvastak, hogy láthatóvá váljon, a hagyomány nem távoli és idegen, nem kizáró, hanem befogadó és eleven, hogy a hagyomány mindenkié” – írták a posztban.

A bejegyzés szerint az esemény „az alulról szerveződő közösségek erejének ünnepe is volt”, amelyet jazzkoncert és purimi tinidiszkó követett.

A köszönetnyilvánítások hosszú sora említi Wizner Balázst, Béres Esztert, Ujj Zsuzsát, a Hasomer Hacairt, a Mózes Házat, a Gólem Színházat, a Merkaz ifjúsági csoportját, az eseménynek helyet adó Bálint Házat, a Szim Salom együttműködését és Kelemen Katalin rabbi részvételét, illetve Fináli Gábor és Radvánszki Péter rabbikat és közösségeiket, a Hunyadi téri és a Páva utcai körzeteket, amelyek csatlakoztak a Bét Orim kezdeményezéséhez.

„Nemsokára újra találkozunk, eljött az alulról építkező közösségek ideje”

– zárul a bejegyzés.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp