Megújult az 1848–49-es szabadságharc zsidó hősének síremléke

A nagykanizsai Horschetzky Sándor tanulmányait félbehagyva, 20 évesen állt be a honvéd seregbe.

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség támogatásával nemrég felújították a helyi izraelita temetőben Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét, írja zaol.hu. A lap beszámolója szerint a csütörtöki megemlékezésen Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke elmondta: a síremlék felkutatásában nagy köszönettel tartoznak a Thúry György Múzeum munkatársainak, akik az elburjánzott növények között rátaláltak a síremlékre.

 

A nagykanizsai zsidó temetőben tartott megemlékezésen Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija méltatta Horschetzky Sándort, aki 20 évesen 1848 őszén állt be a honvéd seregbe. Majd amikor 1911 őszén meghalt, a helyi lap nekrológja szerint vele távozott Nagykanizsa utolsó 48-as hőse, aki köztiszteletnek örvendett.

A megújult síremlék mellett a rabbi arról is beszélt, hogy Horschetzky Sándor jó humorú ember hírében állt, mérnöknek készült, ám a tanulmányait félbehagyta a forradalom miatt, és sok más zsidó emberrel együtt csatlakozott a hazafias cselekedethez.

Radvánszki Péter rabbi cikkünkhöz fűzött Facebook-hozzászólásában leírta, hogy Horschetzky Sándor a szabadságharc leverése után egy ideig bujdosott, aztán vasúti mérnök lett a nyugdíjazásáig. 1856-ban a Déli Vasút alkalmazásába került, ahol mérnökként alkalmazták a Pragerhof-Lendva, valamint a Pragerhof-Trieszt vasútvonalak építésénél. 1870-től már a MÁV alkalmazásában állt, a Károlyváros-Fiume vonal kiépítésénél fejtett ki mérnöki tevékenységet. 1876 és 1895 között a segesvári osztálymérnökségnél kapott megbízást, mint osztálymérnök.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp