Toleranciaközpont nyílt Léva egykori zsidó iskolájának épületében

1944-ben innen hurcolták el a lévai zsidókat a koncentrációs táborokba. A megújult épületet oktatási és kulturális célokra fogják használni.

Felújították az egykori lévai zsidó iskola épületét, írja az Új Szó. Az épület felújítására 900 ezer eurós támogatást kapott a helyi önkormányzat a norvég alaptól.

A megújult egykori zsidó iskola épülete Léván (Fotó: Židovská škola Levice / Facebook)

Az egykori zsidó iskola épületét, hogy nemzeti kulturális műemlék jellegét megőrizzék, a két világháború közötti időszakban a városban élt nemzeti kisebbségek életét bemutató állandó kiállítás kapott helyet a termeiben.

Az egykori zsidó iskola a zsinagóga szomszédságában épült 1935-ben, Jacques Oblatt bécsi építész tervei alapján, a funkcionalista építészet jellegzetes jegyeit viseli. 1944-ben a zsidó gettó része lett, innen hurcolták el a lévai zsidókat a koncentrációs táborba. A háború után nem alakult újjá a város zsidó hitközössége.

A 20. század második felében az épületben iskolák működtek, majd az 1990-es években a város tulajdonába került. A zsinagóga 2013-as felújítása után az épület nagymértékben megőrizte eredeti építészeti jellegét.

A zsidók magyarnak vallották magukat az elcsatolt területeken

A ma Szlovákiához tartozó Léva óriási társadalmi változások színhelye volt az elmúlt évszázadban. Sorsa jól példázza, min mentek keresztül a magyarlakta települések a trianoni béke megkötése után….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp