Grósz Andor: Magyarországra is elérhet az egész világon végigsöprő antiszemita hullám

A Mazsihisz elnöke a sajtó képviselőit fogadva a média felelősségéről, a kormánnyal és az EMIH-hel való viszonyról és belső feszültségek kezeléséről beszélt. Frölich Róbert országos főrabbi pedig Rejtő Jenőt idézte az ortodoxia EMIH közelébe kerülése kapcsán.

Rendhagyó beszélgetésre invitálta kedd reggel a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a sajtó képviselőit a Síp utcai székházba. Az eseményen, a szervezet elnöke, Grósz Andor megosztotta izraeli útjának tapasztalatait, felmerült a hazai média felelőssége a Gázában zajló háborúról való tudósítások kapcsán, szó esett továbbá a Mazsihisz és a kormány kapcsolatáról, az EMIH-hel való viszonyáról, valamint a szervezeten belüli konfliktusokról.

Fotó: Kibic

Grósz Andor nemrég Izraelbe látogatott, ahol politikusokkal, többek között Jichák Hercog államelnökkel találkozott, és ellátogatott a gázai határ melletti Beeri kibucba, amely súlyos csapást szenvedett az október 7-i terrortámadás során. Ezzel összefüggésben a Mazsihisz elnöke felhívta a figyelmet az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában zajló Izrael-ellenes demonstrációkra, illetve az októberi támadást és az azt kiváltó háború miatt egyre erőteljesebbé váló antiszemita gyűlölethullámra.

A folyamat végigsöpörhet az egész világon, és Magyarországra is elérhet, figyelmeztetett Grósz Andor. Ezért is kéri a Mazsihisz a magyar sajtó képviselőit arra, hogy kellő objektivitással, tárgyilagosan számoljanak be az izraeli és a gázai eseményekről, és ne vegyék át kritikátlanul a Hamász terrorszervezet közleményeit.

A sajtóreggelin Grósz Andor elnökké választásának közelgő egyéves évfordulója kapcsán szóba került a Mazsihisz és a kormány kapcsolata. Grósz Andor hangsúlyozta, hogy a Mazsihisz nem politizál, csak a zsidóságot vagy más kisebbséget érintő ügyeken szólal meg.

A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta Izraelben a Mazsihisz elnöke

Grósz Andor találkozott Hercog államelnökkel és megbeszéléseket folytatott izraeli politikusokkal, valamit átadta a Mazsihisz és a BZSH gyűjtéséből befolyt adományt az október 7-i terrortámadásban …

A kormányzati kapcsolatokat korrektnek nevezte, kiemelte, hogy ma Magyarországon nyugodtan lehet kipában az utcán közlekedni, majd a Szeretetkórház és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) jövőbeni felújításáról, és az ezeket támogató kormányzati szándékról beszélt. A Mazsihisz elnöke elmondta, hogy három év múlva lesz 150 éves a Rabbiképző, és ezt az eseményt már szeretnék egy megújult intézménnyel megünnepelni.

Arról, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök minapi beiktatásán Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija mondott áldást, és nem a Mazsihisz egyik rabbija, Grósz annyit mondott, hogy legalább egy zsidó ember áldotta meg az új köztársasági elnököt, és egyébként is vannak fontosabb dolgok ennél.

Az EMIH-hel való kapcsolatról a Mazsihisz elnöke azt közölte, hogy részükről ez a kölcsönös tiszteletre alapul, ami eddig többé-kevésbé működött. Vannak ugyan véleménykülönbségek a két szervezet között, ám az izraeli háborús időszakra tekintettel most egységet próbálnak mutatni.

A terror, amely Izraelt érte, egyúttal az emberség ellen elkövetett állatias akció volt

Szolidaritási istentiszteletet tartottak szerda este a Dohány utcai zsinagógában a Hamász által szombaton megtámadott Izraelért.

Az egyik ilyen megnevezett véleményeltérés az ortodoxia EMIH közelébe kerülése, amely kapcsán a Grósz Andor mellett helyet foglaló Frölich Róbert országos főrabbi a következő Rejtő Jenő idézettel adott hangot aggodalmának:

„Vedd le a kezedet arról, ami az enyém, mert olyat ütök rá, hogy megemlegeted, amíg élsz!”

A Mazsihiszt korábban megosztó belső konfliktusokról szólva Grósz Andor elmondta, hogy ezek rendezése még zajlik ugyan, de már vannak érzékelhető pozitív változások. Hozzátette, hogy a vélemény megfogalmazása továbbra is szabad a szervezeten belül. Előre léptek, de van még teendő ebben a kérdésben.

Frölich Róbert, aki maga is alanya volt a korábbi feszültségeknek, arról beszélt, hogy nagy reményeket fűzött az új vezetéshez, bár nem annyira optimista, hiszen a konfliktushoz vezető okok és indokok nem szűntek meg. A mostani csend azonban a békesség csendje, és nem a megfélemlítésé. Az országos főrabbi úgy véli, hogy ezt a Mazsihisz vezetésének szellemmel sikerült elérnie. Viták vannak, de a közösség magánügyeit házon belül kell elintézni, és nem a nyilvánosság előtt.

Frölich Róbertet újabb négy évre országos főrabbinak választották

A Mazsihisz Rabbitestületét továbbra is Róna Tamás vezeti.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp