Zürichben és Párizsban is vallásos zsidókra támadtak

Ugrásszerűen emelkedtek Európában az antiszemita cselekmények a Hamász október 7-i terrortámadása óta.

Zürich Selnau városrészében késes támadást követtek el egy ortodox zsidó ellen, aki súlyosan megsérült, számolt be az Euronews. Az 50 éves férfit kórházban kell kezelni, ismerősei szerint állapota válságos, de stabil. Több szemtanú arról számolt be, hogy járókelők akadályozták meg a tettest abban, hogy halálra szúrja áldozatát. A 15 éves elkövetőt letartóztatták.

Fegyveres rendőrök őriznek egy ortodox zsinagógát Zürichben (Fotó: AFP)

A Svájci Zsidó Hitközségek Szövetsége egyértelműen antiszemita motivációjú támadásról beszélt, és megerősítette, hogy a svájci zsidó intézmények biztonsági előírásait az illetékes szervek folyamatosan felülvizsgálják és szükség esetén módosítják.

Párizsban egy zsinagógából kilépő, 60 év körüli férfire támadott rá egy ismeretlen, aki „mocskos zsidónak” nevezte áldozatát, írja az MTI. A támadás a péntek esti istentisztelet után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

„Az első beszámolók szerint tegnap este újabb antiszemita támadás történt Párizsban” – írta szombaton Gérald Darmanin az X közösségi oldalon. „Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk ennek a minősíthetetlen tettnek az elkövetőjét” – tette hozzá.

A kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki gyalog elmenekült a helyszínről – közölték a rendőrségi források.

Az elkövető a sértettet „mocskos zsidónak” nevezte, miközben többször megütötte és megrúgta

– mondta az egyik forrás az AFP hírügynökségnek. A bántalmazott férfit kórházba szállították.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól, mégpedig az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva – írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest. A CRIF azt is jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp