Szívmelengető, hogy a magyar zsidóság és Magyarország népe együttérez Izraellel

Szolidaritást vállalunk az áldozatok családjával, a túlélőkkel és Izrael népével, akik a terror és az erőszak fenyegetettségében élnek – mondta Kobi Davit, a Keren Kayemet LeIsrael – Jewish National Fund (KKL-JNF) közép-európai és magyarországi vezetője, amikor a Beeri Kibucban dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével elültetett egy – a reményt szimbolizáló – olajfát.

A Beeri Kibucban tett látogatáson dr. Grósz Andor elnök és a Mazsihisz delegációja Kobi Davit, a KKL-JNF közép-európai és magyarországi vezetőjének társaságában találkozott a kibuc több lakójával, és közösen megtekintették a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett brutális támadás nyomait. A Mazsihisz elnöke a KKL-JNF képviselőivel fát ültetett, ami a reményt és az újjáéledést szimbolizálja.

Fotó: Ramat Gan Studios

Mint ismert: október 7-én, szombaton a Hamasz terroristái beszivárogtak Izraelbe és pusztító mészárlást követtek el több, a gázai határ mellett fekvő településen. A mintegy 1200 lakosú Beeri Kibuc jelentős veszteséget szenvedett: tragikus módon száz emberéletet követelt a terroristák akciója.

A kormányzati és a civil szervezetek aktívan részt vesznek az érintett városok és közösségek rehabilitációjában annak érdekében, hogy a lakók a következő hónapokban visszatérnek otthonaikba. A KKL-JNF több tízmillió sékel támogatást nyújtott a rehabilitációhoz, ezen kívül a szervezet elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a mészárlás áldozatairól, és szoros kapcsolatot ápoljon az áldozatok családtagjaival.

A Mazsihisz a KKL-JNF-fel együttműködve úgy döntött, hogy 50 ezer eurós támogatással járul hozzá a Beeri Kibuc helyreállítását célzó, országos erőfeszítéshez. A Mazsihisz október 7-e óta aktívan támogatja Izraelt, rendezvényeket szervez a szolidaritás kifejezésére, ezen kívül a felekezet vendégül látta a túszok családtagjait és adománygyűjtést indított Nyugat-Negev rehabilitációja érdekében.

Számos európai országgal ellentétben Magyarország mélységesen elkötelezett és mély empátiát tanúsít Izrael iránt, a magyar kormány a háború kezdete óta következetesen kiáll Izrael mellett.

A kibucban tett látogatás alkalmából Kobi Davit elmondta:

„Az együttműködés, a közösség és a béke eszméit megtestesítő Beeri Kibuc elleni brutális támadás szomorúsággal és haraggal töltött el minket. Szolidaritást vállalunk az áldozatok családjával, a túlélőkkel és Izrael népével, akik a terror és az erőszak fenyegetettségében élnek”.

Hozzátette: „a KKL-JNF magyarországi és közép-európai elnökeként fontosnak éreztem, hogy hangot adjunk szolidaritásunknak, és megerősítsem elkötelezettségünket Izrael fejlődése és biztonsága, valamint a Magyarország és Izrael közötti kapcsolatok erősítése mellett. Imádkozunk a sebesültek mielőbbi felépüléséért, az eltűntek biztonságos visszatéréséért, valamint a nyugalom és stabilitás helyreállításáért a régióban”.

A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta Izraelben a Mazsihisz elnöke

Grósz Andor találkozott Hercog államelnökkel és megbeszéléseket folytatott izraeli politikusokkal, valamit átadta a Mazsihisz és a BZSH gyűjtéséből befolyt adományt az október 7-i terrortámadásban …

Dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök így fogalmazott:

„Azért jöttünk Izraelbe, hogy lelkileg támogassuk a Kibuc Beeri közösségét, és anyagilag hozzájáruljunk a kibuc rehabilitációjához. A magyarországi zsidó közösség keményen dolgozik azon, hogy tovább erősítse országaink baráti kapcsolatait ezekben a nehéz napokban”.

Shariel Gon, a KKL-JNF adománygyűjtési, erőforrás-fejlesztési és külügyi osztályának igazgatója megköszönte a Mazsihisz vezetésének a háború kezdete óta nyújtott folyamatos támogatását, amelyet a magyar felekezet a KKL-JNF-fel együttműködve nyújt az érintett közösségeknek. Mint fogalmazott:

„Szívmelengető, hogy a magyar zsidóság és Magyarország népe együttérez Izraellel és sokféle módon támogatja a Zsidó Államot. Beeri földjén közösen ültettünk egy fát, ami a növekedést és a megújulást szimbolizálja, mi pedig továbbra is együtt fogunk dolgozni a közösségért”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp