A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta Izraelben a Mazsihisz elnöke

Grósz Andor találkozott Hercog államelnökkel és megbeszéléseket folytatott izraeli politikusokkal, valamit átadta a Mazsihisz és a BZSH gyűjtéséből befolyt adományt az október 7-i terrortámadásban súlyos csapást szenvedett Beeri kibuc képviselőjének.

A magyar zsidóság szolidaritását tolmácsolta Izrael vezető politikusainak a héten jeruzsálemi tárgyalásain Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. A magyar zsidóság legnagyobb vallási szervezetének vezetője ötnapos látogatásán megbeszélést folytatott az izraeli politikai élet számos meghatározó szereplőjével.

Csütörtökön Jichák Hercog államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján. Megbeszélést folytattak a Hamász palesztin radikális szervezet elleni háborúról, és Magyarország, valamint a magyar zsidóság Izraelnek nyújtott segítségéről.

 

Hercog elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország a nemzetközi diplomáciában következetesen kiáll Izrael érdekei mellett. Grósz Andor az MTI tudósítójának elmondta, hogy Hercog élénken érdeklődött a magyar zsidóság aktuális problémái iránt, kérdezett a Mazsihisz intézményeiről, és beszéltek arról, a világ különböző részein más-más formában, de megerősödött az antiszemitizmus.

„Míg másutt a zsidók a mindennapokban korlátozni kénytelenek identitásuk megélését, addig Magyarországon továbbra is biztonságban, nyugodtan gyakorolhatják kultúrájukat, vallásukat. A magyar holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szóba kerültek különböző együttműködési lehetőségek, köztük az izraeli államfő esetleges magyarországi látogatása is”

– mondta a szervezet elnöke.

A Mazsihisz vezetője a héten megbeszéléseket folytatott Beni Ganzcal és Gideon Szaárral, a hadikabinet két miniszterével. Mindketten hangsúlyozták a hadi helyzet összetettségét, főleg azt, hogy a gázai hadművelet mellett a libanoni Hezbollah milíciával szemben is védekezni kell, sőt, több mint százezer embert ki kellett telepíteni a Libanonhoz közeli településekről.

A Mazsihisz elnöke ellátogatott a gázai határ melletti Beeri kibucba, és kifejezte együttérzését az október 7-i terrortámadás során az egyik legtöbbet szenvedett közösséggel, amelyet korábban már többféleképpen is támogatott a magyar zsidó szervezet. Beeriben átadta a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség gyűjtéséből befolyt 16 millió forintnyi adományt.

 

A látogatás alaklámából a Mazsihisz küldöttsége egy olajfát ültetett el a kibuc területén. Erről a Mazsihisz Facebook-oldalán megjelent beszámoló szerint a Zsidó Nemzeti Alap (KKL) jelen lévő képviselője azt mondta, hogy a kis fából majd egy erdőt szeretnének, amelyet Magyarország-erdőnek fognak elnevezni.

Grósz Andor találkozott Juli Edelsteinnel, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnökével, valamint Avigdor Liberman korábbi védelmi és külügyminiszterrel, akikkel szintén háborús kérdésekről tárgyalt.
 Találkozott a magyar származású Jair Lapiddal, Tomi Lapid volt izraeli miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter fiával, és arról beszéltek, hogy a magyarországi zsidóság hídszerepet tölt be Izrael és Magyarország között.

Továbblépnének, de a támadás nyomait megőriznék örök mementóként Beeri kibuc lakói

Beeri kibuc a Hamász október 7-i mészárlásának egyik szimbólumává vált, épületeinek negyede súlyosan megrongálódott a támadás során. A helyreállítási munkálatok megkezdődtek, a lakosoknak azonban m…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp