Túszokat és családjukat segítő szervezetek kapják idén a zsidó Nobel-díjat

Az egymillió dolláros Genezis-díjat 2024-ben öt olyan izraeli szervezetnek adják, amelyek kezelést, tanácsadást és támogatást nyújtanak a Gázából kiszabadult túszoknak és családjaiknak.

A Genezis-díj Alapítvány ma bejelentette, hogy a „zsidó Nobel-díjnak” is nevezett elismerést 2024-ben olyan izraeli szervezeteknek ítéli oda, amelyek kezelést, tanácsadást és támogatást nyújtanak a kiszabadult és megmentett túszoknak és családjaiknak, olvasható az alapítvány közleményében. Hozzátéve, hogy a szervezetek elismerése mellett az alapítvány szeretne hozzájárulni a nemzetközi figyelemfelkeltő kampányhoz is, hogy a túszok helyzete továbbra is a globális vezetők napirendjén maradjon.

A Nemzetközi Büntetőbírósághoz mentek a Gázában fogvatartott izraeli túszok családtagjai

A túszok hozzátartozói nemzetközi jogi vizsgálat lefolytatását követelték emberiesség elleni bűnök, köztük túszejtés, szexuális erőszak, kínzás és gyilkosság ügyében.

Az évente odaítélt egymillió dolláros Genezis-díjjal rendkívüli személyiségeket tüntetnek ki kiemelkedő szakmai teljesítményükért, az emberiséghez való hozzájárulásukért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségükért.

Stan Polovets, a Genezis-díj társalapítója elmondta: „Ez a díj nem politikai nyilatkozat, és nem áll szándékunkban befolyásolni a kormányzati politikát. A Genezis-díj egy humanitárius elismerés, és idén három dolgot kíván elérni: biztosítani, hogy a világ ne felejtse el a foglyok sorsát; további segítséget nyújtani a túszok és családjaik megsegítésére összpontosító szervezeteknek; és végül, de nem utolsósorban tisztelegni az október 7. után spontán módon létrejött szervezetek önzetlen munkája előtt.

Ezek az önkéntesek a zsidó erő és egység inspiráló példáját jelentik, akik máris helyet érdemeltek a zsidó nép és Izrael történelmében. A 2024-es Genezis-díj az ő fékezhetetlen szellemiségük és az általuk nyújtott inspiráció elismerése minden lelkiismeretes ember számára szerte a világon.”

A Genezis-díj Alapítvány a következő öt izraeli szervezetnek adományozza a 2024-es díjat:

  • Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma A Fórum október 8-án spontán jött össze, és a nap 24 órájában azon dolgozik, hogy a Gázába elraboltak kiszabaduljanak, felkutassák a támadás során eltűnteket, támogassák a családokat, és kezeljék az elrablással és annak következményeivel kapcsolatos orvosi, jogi és egyéb ügyeket.
  • Alap a terror áldozataiért A Szochnut alapja azonnali, kritikus fontosságú pénzügyi segítséget nyújt az áldozatoknak és családjaiknak, gyakran 24-48 órán belül. Az Alap hosszú távú, átfogó helyreállítási és rehabilitációs támogatást is nyújt.
  • Lev Echad A Lev Echad (Egy szív) az elrabolt személyek családjait támogatja, és a nap 24 órájában működik, az érintett családok mentális, pénzügyi és logisztikai szükségleteire összpontosít.
  • NATAL – Az Izraeli Trauma és Felépülési Központ A NATAL minden izraeli állampolgár számára nyújt kezelést, vallásra, etnikai háttérre, bőrszínre vagy társadalmi-gazdasági helyzetre való tekintet nélkül.
  • OneFamily – Együtt legyőzni a terrort A OneFamily célja, hogy támogassa és képessé tegye a terror áldozatait és a gyászoló családokat, hogy elérjék érzelmi és anyagi függetlenségüket, és sikeresen visszailleszkedjenek a társadalomba.

Az alapítvány közleménye hangsúlyozza, hogy a Genezis-díj egymillió dolláros pénzügyi részét kizárólag a túszoknak és családjaiknak nyújtott segítség finanszírozására fordítják. A finanszírozott tevékenységek közé tartozik majd a szabadon engedett és kimentett túszok kezelése, traumakezelés és szociális rehabilitáció.

A Genezis-díj 2013-as alapítása óta az évi egymillió dolláros díjat több mint 50 millió dollár értékű filantróp kezdeményezésre fordították, és 31 országban több mint 220 nonprofit programnak nyújtottak támogatást, ami több tízezer ember életére van közvetlen hatással, írja az alapítvány közleményében.

A Genezis-díj korábbi díjazottai:

2014 Michael Bloomberg

2015 Michael Douglas

2016 Itzhak Perlman

2017 Anish Kapoor

2018 Natalie Portman / Ruth Bader Ginsburg (életmű díj)

2019 Robert Kraft

2020 Natan Saranszki

2021 Steven Spielberg

2022 Albert Bourla

2023 Ukrajnát támogató zsidó aktivisták / Barbra Streisand (a 10. évfoduló díjazottja)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp