Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

A Sólem Aléchem elbeszéléskötete nyomán készült darab azt mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.

„Az ember kínlódik a gyerekeiért, vergődik, mint a szárazra vetett hal, ők meg elpártoltak tőlem. Azt mondják, többet értenek nálunk. Hiába, a mai gyerekek túlságosan okosak…”

– így panaszkodik Tóbiás, a tejesember (igen, AZ a tejesember) a gyerekeiről.

Fotó: Hirling Bálint / Gólem Színház

Tevje, a Hegedűs a háztetőn főhőse eredetileg Tóbiás, Sólem Aléchem teremtménye, aki igyekszik jó apja lenni lányainak, de nem érti, felnőve mivé válnak, mikor ő mást képzelt, mást tervezett, máshogy emlékszik rájuk.

A méltán híres musicalhez képest az eredeti elbeszéléskötet talán még árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket – és micsoda teher nekik látni a mi küszködésünket; hiszen mivégre küszködtek akkor ők egész életükben, ha nem értünk… És vajon hogyan tudnának jól szeretni minket?

Fotó: Hirling Bálint / Gólem Színház

A Tóbiás, a tejesember Sipos Vera első rendezése a Gólem Színházban. A darab bemutatója február 29-én lesz. További részletek itt: https://golemkozpont.hu/repertoar/tobias-a-tejesember/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp