Meghalt Jacob Rothschild, az izraeli és a zsidó kultúra szenvedélyes támogatója

Lord Rothschildot 87 esztendős korában érte a halál.

Elhunyt Lord Jacob Rothschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család. A mágnás – teljes nevén Nathaniel Charles Jacob Rothschild a brit pénzügyi szolgáltatási szektor egyik legismertebb szereplője volt, és hasonló hírnévre tett szert igen szerteágazó közéleti és jótékonysági tevékenységével is.

Jelentős adományokkal segítette a művészeteket, és hosszú ideig a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, a londoni Nemzeti Galéria elnöke volt.

Lord Jacob Rothschild

Jacob Rothschild hatvan évvel ezelőtt az NM Rothschild & Sons nevű, a bankárdinasztia 18. századi megalapítója, Nathan Mayer von Rothschild által létrehozott londoni befektetési banknál kezdte pályafutását, de 1980-ban – miután nézeteltérésbe keveredett unokatestvérével, Sir Evelyn de Rothschilddal – kivonult a családi tulajdonú pénzintézetből és a következő évtizedekben felépítette saját pénzügyi birodalmát.

Ennek egyik legnagyobb intézménye az RIT Capital – korábbi nevén Rothschild Investment Trust – pénzügyi és befektetési szolgáltató konglomerátum, amelynek Jacob Rotschild 31 évig volt az elnöke. A londoni értéktőzsdén jegyzett cég jelenlegi piaci tőkeértéke az aktuális részvényárfolyam alapján meghaladja a 2,6 milliárd fontot (1190 milliárd forint).

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnásról évente összeállított vagyonlista – Rich List – legutóbbi kiadása 825 millió fontra (376 milliárd forintra) taksálta Lord Rothschild vagyonát. A néhai mágnás ezzel a 210. helyre került a brit pénzarisztokrácia felső ezrének mezőnyében.

A család hétfőn közzétett megemlékezése szerint

Jacob Rothschild igen sok ember életében játszott kimagasló szerepet, a művészetek és a kultúra támogatásának élharcosa, az izraeli és általában a zsidó kultúra megőrzéséért tevékenykedő jótékonysági szervezetek szenvedélyes finanszírozója volt.

A családi közlemény szerint az elhunyttól szűk családi körben, a zsidó hagyományoknak megfelelően vesznek végső búcsút, és a későbbiekben emlékművet emelnek tiszteletére.

A Rotschild-ház atyja a valaha élt 3 leggazdagabb ember egyike

A Forbes az infláció figyelembevételével állította össze listáját, amelyen a Rothschild-ház atyja mellett egy Afrikában uralkodó király és az USA egyik vezető olajfinomítójának tulajdonosa szerepel…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp