Visszatér a szolgálatba a Gázából kimenekített katonalány

Ori Megidis tizedest csaknem négy hónappal ezelőtt szabadították ki a fogságból, társai nagy része nem élte túl a Hamász október 7-i terrortámadását.

Csaknem négy hónappal a Hamász gázai fogságából való kiszabadulását követően Ori Megidis tizedes visszatér a katonai szolgálatba, írja a Ynet.

Jichák Hercog, Izrael, államelnöke és Ori Magidis tizedes (Fotó: TOI)

A 19 éves Megidist az izraeli hadsereg és a Sin Bet által végrehajtott katonai műveletben mentették ki 23 nappal azután, hogy október 7-én a Hamász terroristái elrabolták a Nahal Oz helyőrségből, ahol felderítő katonaként szolgált. Az hadsereg közölte, hogy döntése, hogy visszatér a szolgálatba, saját elhatározásából és „az ország iránti kötelességtudatából” született.

Múlt héten Megidis amerikai adományozókkal találkozott, és beszámolt nekik arról, hogy mi történt a Gázai övezet szomszédságában lévő Nahal Oz bázison október 7-én.

„Nagy volt a zaj, felébredtünk tőle, és minden lány menedéket próbált keresni. Telefonon elbúcsúztunk a családjainktól, és egy idő után kiabálást és lövések hangját hallottuk.”

„Egy páncélozott járműben katonák fegyverrel védtek minket, de ez nem volt elegendő” – mesélte Megidis . „Csak négy fegyveres katona volt. A fejem, a lábam és a mellkasom megsérült a terroristák által dobott gránátoktól. Volt egy pillanatnyi csend, aztán beléptek és belőttek az óvóhelyre”.

Az édesanyja mellette ülve Megidis elmondta:

„A 20 lányból csak heten élték túl a támadást, és én voltam az egyikük. Aztán még négy órát vártunk ott. Nem tudtuk, hol van a hadsereg, vártunk, hogy jöjjön valaki és megmentsen. Semmi sem történt, aztán egyszerűen elraboltak minket.”

A katonalány hozzátette, hogy öt barátját a Nahal Oz helyőrségről elhurcolták a Gázai övezetbe, és egyiküket megölték a fogságban. „Noa Marciano volt a legjobb barátom a bázison. Megölték a fogságban, és az hadsereg katonái hozták vissza a holttestét.”

A Gázában fogvatartott túszok közel negyede már nincs életben

A Hamász és más terrorszervezetek jelenleg 136 elrabolt embert tartanak fogva a Gázai övezetben, közülük 31-32 túsznak már csak a holttestét őrzik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp