Továbblépnének, de a támadás nyomait megőriznék örök mementóként Beeri kibuc lakói

Beeri kibuc a Hamász október 7-i mészárlásának egyik szimbólumává vált, épületeinek negyede súlyosan megrongálódott a támadás során. A helyreállítási munkálatok megkezdődtek, a lakosoknak azonban még várniuk kell a visszaköltözésre.

Buldózerek és más nehézgépek érkeztek hétfőn Beeri kibucba, hogy megkezdjék a bontási munkálatokat a Hamász október 7-i mészárlásának egyik szimbólumává vált helyszínén. A súlyosan megrongálódott kibuc helyreállítását és rehabilitációját egy kétéves terv keretében szeretnék elvégezni az izraeli hatóságok, írja helyszíni beszámolójában a Times of Israel.

A Hamász terrortámadása során felgyújtott ház Beeri kibucban

A helyreállítási terv mintegy 130 súlyosan megrongálódott épületre vonatkozik, amelyek a kibuc összes építményének legalább negyedét teszik ki. Csak a lakóházak helyreállítása várhatóan 300 millió sékeles (kb. 29 milliárd forint) költséggel jár. A kibucban több tucatnyi házat kell lerombolni és teljesen újjáépíteni.

Október 7-én több mint 100 Hamász-terrorista legalább 97 civilt gyilkolt meg Beeriben, amely a régió legnagyobb kibuca volt több mint 1000 lakossal és 390 házzal.

Beeri sérült lakónegyedeiben a terroristák több házat is felgyújtottak, néha azért, hogy kifüstöljék a bennük lévő biztonságos helyiségekben meghúzódó tulajdonosokat. A terroristák több lakóházban is meghúzták magukat, ahonnét tüzet nyitottak a kibuc megmentésére érkezett izraeli csapatokra.

Több otthon is megsérült a gránátok és rakétavetők robbanásaiban. Emellett a tankok és a páncélozott személyszállító járművek feldúlták az infrastruktúrát, amikor átmanővereztek a kibuc területén. A tankok és a harckocsik tönkretették a szennyvíz-, a vízelvezető és a vízvezetékeket.

Az egyik, jelenleg vizsgálat alatt álló esetben egy izraeli tank tüzet nyitott egy kibucban lévő házra, ahol terroristák több túszt tartottak fogva.

Hanuka fényei Beeri kibucban

Egy izraeli fotós 13 éves projektjének befejezésére érkezett a terroristák által súlyos csapást szenvedett településre. Aztán valami „varázslatos” dolog történt.

Haim Jelin, Beeri egyik lakosa és az Eskol Regionális Tanács korábbi vezetője a Times of Israel-nek elmondta, hogy a megrongálódott épületek egy részét meg szeretnék őrizni, hogy emléket állítsanak a kibucban történteknek.

„Ez egyfajta egyensúlyt jelent. Meg akarjuk őrizni, de tovább is akarunk lépni” – mondta Jelin.

„Van egy olyan elképzelés, hogy a megrongálódott házak egy részét végül egy mezőgazdasági területre helyezzük át. Nem csak Beeriből, hanem más érintett kibucokból és mosávokból is”

– tette hozzá.

Beeri túlélő lakói megszavazták, hogy ideiglenesen a Negevben lévő Hacerim kibucba költözzenek át, amíg a tervek szerint valamikor 2025-ben el nem készülnek a helyreállítási munkálatokkal. A lakosok közül sokan még mindig egy, a Holt-tenger melletti szállodában laknak, ahová kibucuk október 7-én kezdődő kiürítését követően költöztették őket.

A kibuc mezőgazdasági területein a pusztítás ellenére tovább folyik a munka. A Beeri Print, Izrael egyik legnagyobb nyomdája, a kibuc legfőbb bevételi forrása, a támadást követő két héten belül, több száz alkalmazottal szintén újraindította működését.

Nem adják fel – Újraindult a súlyos csapást szenvedett kibuc nyomdája, amely az izraeliek életének szerves része lett

A Beeri kibucban működő nyomda története a település megalapításáig nyúlik vissza. A Beeri Nyomda épülete a csodával határos módon sértetlen maradt az október 7-i véres támadás során….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp