Létrehozzák a holokauszt helyszíneinek európai hálózatát

A létrejövő hálózat jelentős mértékben járul majd hozzá az áldozatok emlékének megőrzéséhez.

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben bejelentette, hogy 3 millió euró (mintegy 1,15 milliárd forint) értékű pályázat útján támogatja a holokausztra való emlékezést, mégpedig az érintett helyszínek európai hálózatának létrehozásával. A bizottság közleménye szerint a holokausztra való emlékezést segítő hálózat hosszú távon, jelentős mértékben járul majd hozzá a holokauszt-áldozatok emlékének megőrzéséhez.

Cipők a Duna-parton (Fotó: Fred Romero/Wikimedia Commons)

Kiemelték: a történelmi, tényszerű igazságok bemutatása mellett a hálózat támogatni fogja a holokauszt helyszíneinek védelmét és megőrzését, valamint felhívja a nemzeti és helyi hatóságok, a közvélemény és a helyi közösségek figyelmét a 20. század legsötétebb eseményére.

Emlékeztettek arra, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidóság életének védelméről és elősegítéséről szóló európai uniós stratégia kiemeli a holokauszt túlélőinek fontosságát a holokauszt atrocitásainak emléke megőrzésében.

„A túlélők utolsó generációjának emléke értékes, meg kell őrizni”

– fogalmaztak. A holokauszt helyszínei, köztük a haláltáborok, lőterek, deportálási helyszínek és búvóhelyek, egyre fontosabbá válnak az áldozatok és túlélők emlékének megőrzése és tisztelete, valamint történetük pontos elmesélése szempontjából – emelték ki.

A közlemény Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: az elmúlt hónapokban riasztóan megsokszorozódott az antiszemita gyűlöletből fakadó bűncselekmények száma. Elharapódzott az antiszemita indíttatású gyűlöletbeszéd, összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, és megnőtt a félretájékoztatás aránya is; mindez szerinte a történelem legsötétebb fejezeteire emlékeztet.

„Arra kell összpontosítanunk, hogy megőrizzük a holokauszt helyszíneit, hogy soha ne felejtsük el, mi történik, ha hagyjuk, hogy az antiszemitizmus és a gyűlölet más formái szabadon terjedjenek”

– fogalmazott a görög biztos.

Az uniós támogatásra május 24-ig lehet pályázni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp