Hangjátékban meséli el Pátkai Rozina családja holokauszt-történetét

A zenész, intermédia-művész Györgyi című hangjátéka a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából vált elérhetővé.

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából 2024. január 27-én elérhetővé vált Pátkai Rozina Györgyi című hangjátéka, amely alkotójának személyes családi történetét meséli el nagynénje, dr. Pátkai Györgyi és édesapja, dr. Pátkai Róbert visszaemlékezésein keresztül.

„Nagynénémmel, dr. Pátkai Györgyivel még a járvány előtt készítettem interjút a családunk történetéről, a holokausztról és a második világháború utáni időszakról. Nagy megtiszteltetés, hogy a Firgun Alapítvány pályázatán különdíjat nyert az interjúból készült hangjáték, amelyet nagynéném emlékére hamarosan egy általam készített kisfilm is kísér majd.”

A holokauszt társadalmi felelősségének kérdéseit veti fel Pátkai Rozina egyik korábbi munkája is, amely szintén elérhető az online térben. A Zikaron társasjáték formájában: kártyajáték, melynek elemei a Pátkai család vizitkártya-albuma, a játékosok a kártyák hátoldalain szereplő életutakat a szabályokat betartva vagy azokat megszegve rendezik paklikba.

Évek óta lapozgatom a közel egy évszázados családi fotóalbumunkat. Felmenőim személyes történetei nagymamám kézírásával vizitkártyák hátoldalain elevenednek meg: munkaszolgálat, deportálás, rejtőzködés, a holokauszt borzalmai. A vizitkártyákból kártyákat készítettem, amelyeken az élettörténetek eredeti formájukban olvashatók.

A weboldal látogatóinak a kártyák előlapjához tartozó hátlapot kell megtalálniuk, egy-egy fotóhoz a hozzátartozó történet párosítandó. Ha a kurzort az alsó sorban található kártyalapok fölé visszük, a kártyák megnagyobbodnak, az írás olvashatóvá válik. Amennyiben helyes a találat, a kártyák két csoportba rendeződnek: akik túlélték a háborút és akik sosem tértek vissza.”

A Zikaron társasjáték itt érhető el: rozinapatkai.com/zikaron/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp