Nemzetközi Bíróság: Izraelnek mindent meg tennie a népirtás megelőzése érdekében

A bíróság nem ejtette a népirtással kapcsolatos vádakat, ugyanakkor nem hozott ideiglenes végzést a Gázai övezetben zajló harcok leállítására.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólítja Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében – tájékoztatott Joan E. Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke pénteken azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

A Dél-Afrika beadványát tárgyaló testület a Nemzetközi Bíróságon (Fotó: AP)

Az ügyész emlékeztetett: a Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására annak érdekében, hogy „megvédje a palesztin népet a népirtásról szóló egyezmény szerinti jogait sújtó további, súlyos és helyrehozhatatlan sérelmektől”, valamint „biztosítsa, hogy Izrael teljesítse az egyezményből eredő kötelezettségeit”.

Joan E. Donoghue, a pénteken kihirdetett végzés felolvasásakor mindenekelőtt hangsúlyozta: a bíróság tisztában van a régióban kibontakozó emberi tragédia mértékével, és mély aggodalmát fejezi ki a halálesetek és az emberi szenvedés miatt. „Gáza a halál és a kétségbeesés helyévé vált” – fogalmazott.

Közölte: az Izrael által Gázában elkövetett cselekmények és mulasztások közül néhányról úgy tűnik, hogy a népirtásról szóló egyezmény rendelkezéseinek hatálya alá tartozhatnak. Ennek ismeretében a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy „nem tud eleget tenni Izrael azon kérésének, hogy ne fogadja el a kérelmet”. Kiemelte: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság joghatósággal rendelkezik az ügy elbírálására. Mint fogalmazott: „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a népirtás vádjaira”.

A palesztinok védett csoportnak számítanak az egyezmény értelmében, az előzetes döntéshozatali eljárás keretében kihirdetett ideiglenes intézkedésekről szóló végzés meghozatalával a bíróság ezért nem ejti a népirtással kapcsolatos vádakat

– közölte.

A végzés részleteit ismertetve Joan E. Donoghue azt mondta, a bíróság elismeri a palesztinok jogát arra, hogy megvédjék őket a népirtástól. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolja az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését – jelentette ki.

A bíróság elrendeli, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtásról szóló rendeletnek. Izraelnek minden tőle telhetőt meg kell tennie az esetleges gázai népirtás megakadályozására

– húzta alá. A bíróság elrendeli azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást.

Brit főrabbi: Akik Izraelt népirtással vádolják, azok feltépik a holokauszt máig sem begyógyult sebét

Sir Ephraim Mirvis szerint, ha ennek a konfliktusnak van olyan részese, amelynek célja a népirtás, az csakis a Hamász lehet.

Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben – tette hozzá az illetékes ügyész.

A Nemzetközi Bíróság január közepén, kétnapos ülés keretében hallgatta meg előbb Dél-Afrika érveit, majd Izrael válaszát.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp